Publicat: 20 Noiembrie, 2012 - 13:45
Share

Pentru sărbătorile de iarnă din acest an, Direcția Silvică Suceava și-a propus recoltarea și valorificarea unui număr de aproximativ 6.000 de pomi de Crăciun din speciile brad și molid, la preţuri cuprinse între 10 şi 30 de lei, fără TVA. Numărul de pomi de Crăciun care vor ajunge la vânzare nu va fi mai mare  ca anul trecut iar prețurile practicate vor fi aceleși. Pomii se recoltează din plantații special înființate în acest scop, pepiniere silvice și din fondul forestier prin lucrările de îngrijire ale arboretelor tinere. director    Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu a declarat că valorificarea pomilor de Crăciun se va face de la sediul ocoalelor silvice din zona de munte  , Mălini, Râșca, Falcău, Brodina, Putna, Marginea, Solca, și de la Gura Humorului până la Broșteni începând cu data de 5 decembrie a.c. Directorul   recomandă pentru doritorii de brazi de Crăciun să se adreseze ocoalelor menționate, recoltarea pomilor făcându-se în baza solicitărilor depuse pentru a se evita deprecierea lor, totodată atenționând că pomii de Crăciun cu proveniență legală sunt cei care prezintă la bază sigiliu crotaliu înseriat.

„De la an la an, numărul de pomi recoltați și valorificați de Direcția Silvică Suceava a scăzut, aceasta datorându-se fie faptului că cetățenii au posibilitatea achiziționării pomilor de Crăciun din import de la diverse societăți comerciale, fie orientării acestora către pomii artificiali – curent pe care noi îl apreciem.Sigur că noi scoatem la vânzare pomi de Craciun și în funcție de solicitările pe care le primim însă nu credem că va depăși 6.000 , 1500 aparținând speciei molid iar restul vor fi brazi,, a spus directorul DS, Sorin  Ciobanu .
Prețurile de valorificare la populație practicate de D.S. Suceava variază în funcție de înălțime, pornind de la 20 lei fără TVA pentru specia brad, respectiv 10 lei fără TVA la specia molid pentru înălțimi cuprinse intre 0,7 si 1,3 m, și pot ajunge până la 30 lei fără TVA la specia brad, respectiv 20 lei fără TVA la specia molid pentru înălțimi ale acestora cuprinse între 2-3 metri. Comenzi speciale se consideră pomii care depășesc trei metri, iar prețul de valorificare al acestora se obține prin perceperea în plus a unui tarif de 20 lei pe fiecare metru, față de prețul categoriei 2-3m.
Direcția Silvică Suceava are înființate culturi speciale pentru pomii de Crăciun, din care se recoltează preponderent pomii ce se vor valorifica în acest an, precum și altele noi care peste aproximativ 10-15 ani vor asigura necesarul, fără a mai fi nevoie să se recolteze din fondul forestier.

Autor: Cristina Scorțariu