5 iulie 2022

61% dintre turci consideră Armenia o amenințare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Armenia este urmată de Israel, Statele Unite, Irak și Cipru ca fiind cele mai… „amenințătoare țări” pentru turci.

Deși autoritățile turce spun că „urmează o politică de îmbunătățire a relațiilor cu vecinii lor”, 61% dintre turci consideră Armenia drept cea mai mare amenințare. Aproape aceeași situație în Armenia cu privire la turci.

Mai mult, potrivit rezultatelor unui sondaj recent, primul loc este ocupat de Armenia, cu care Turcia tocmai a început negocierile diplomatice.

Sondajul a fost realizat de prestigioasa Universitate Kadir Has din Istanbul între octombrie și noiembrie anul trecut și reflectă opinia publică turcă asupra acțiunilor autorităților în diverse domenii. Sondajul a fost realizat în 26 de provincii ale țării.

Astfel, răspunsurile la întrebările despre provocările de politică externă arată că majoritatea respondenților, 61%, consideră Armenia o amenințare, în creștere cu 15% față de 2019, când era de 46%. Armenia este urmată de Israel, Statele Unite, Irak și Cipru în primele cinci pe lista țărilor amenințătoare.

Pe de altă parte, cea mai prietenoasă țară pentru turci este Azerbaidjan, urmată de Cipru de Nord. Și este surprinzător că în lista prietenilor apropiați apare și Geogia.

Într-un sondaj realizat de Universitatea Kadir Has, mai mult de jumătate dintre oameni au răspuns negativ la întrebarea remarcabilă „Ați accepta un armean ca vecin?” Aproape 54% au dat un răspuns negativ, doar 8% au avut o atitudine pozitivă față de armean.

Dintre provocările politice interne, cetățenii turci sunt cel mai preocupați de situația economică a țării. Respondenții consideră că problema refugiaților și a dificultăților cauzate de recesiune reprezintă o problemă majoră. În același timp, 40% dintre cei chestionați continuă să-l susțină pe președintele Recep Tayyip Erdogan.

Și în Armenia, aproape similară este percepția vecinilor turci.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican pentru Teme Internaționale, la sfârșitul anului trecut, armenii, la rândul lor, consideră Turcia drept cea mai mare amenințare la adresa securității țării.

În schimb, potrivit aceluiași sindaj, 73% dintre armeni consideră că Erevanul ar trebui să intre în dialog cu Ankara pentru normalizarea relațiilor bilaterale, dar ridică și problema recunoașterii, în continuare, a genocidului armean de către Turcia. 70% cred că Armenia ar trebui să stabilească relații cu Turcia, stabilindu-i condițiile prealabile, precum neamestecul Turciei în reglementarea pașnică a diferendelor din Nagorno-Karabah cu Azerbaidjanul.

A consemnat Ciprian Pop