Publicat: 12 Iunie, 2013 - 07:28
Share
În scadere cu aprox. 10% faţă de aceeasi perioada a anului anterior


Coface România a realizat un nou studiu privind evoluţia numărului de insolvenţe în România, de aceasta dată luând în considerare cazurile nou înregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolvenţă în perioada Ianuarie – Martie 2013.

Din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, rezulta ca in primul trimestru al anului curent un numar total de 6.381 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand au fost deschise 7.139 de insolvente noi.
Se observa scaderea generalizata pentru toate sectoarele de activitate a volumului insolventelor inregistrate in primul trimestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Constructiile, HORECA si industria metalurgica au fost cele mai afectate sectoare de activitate raportat la numarul firmelor active
 
Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maxim doua pozitii.

Analizand evolutia cazurilor de insolventa pe rol in ultimii 5 ani, se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele 3, respectiv 5 sectoare. Astfel, ponderea primelor 3 sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute a variat in ultimii 5 ani intre 50%-54%, iar primele 5 sectoare intre 65% - 70%. Aceste ponderi nu sunt intamplatoare si sunt determinate de factori structurali precum distributia sectoriala a tuturor firmelor active la nivel national.

Astfel, prímele 5 sectoare care inregistreaza cel mai ridicat numar al insolventelor acopera o pondere similara si din punctul de vedere al totalului firmelor active. Avand in vedere acest factor structural, este important sa analizam numarul de insolvente raportat la totalul firmelor active  din sectorul respectiv. Astfel, prímele zece sectoare care inregistreaza cele mai ridicate valori pentru acest indicator sunt lístate in graficul de mai jos.

Constructiile, HORECA si industria metalurgica sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolventelor deschise in primul trimestru al anului curent raportat la numarul firmelor active. De mentionat ca aceleasi sectoare au fost incluse in top 5 sectoare cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator si pentru anul 2012, ceea ce indica persistenta unor probleme sistemice structurale.