3 iulie 2022

Despre pisici: probleme și soluții

pisica- pixabay
Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

 

”Pisica mea îți face nevoile lângă litieră!” – un strigăt de alarmă ”auzit” frecvent pe rețelele de socializare în grupurile posesorilor de feline. Săritori, membrii grupurilor vin cu soluții fel și chip: schimbă tipul de nisip, spală litiera mai des, schimbă locul litierei etc. Ce ar fi să întrebăm și specialiștii?

 

Ar fi mult mai bine, evident. Pentru că evitarea litierei nu este automat o problemă legată de personalitatea îndărătnică (a pisicii), de lipsa de educație etc. Pisicile sănătoase fac direct în litieră oricât de mici ar fi, chiar și fără să învețe asta de la o altă pisică mai versată. O fac din instinct. Când instinctul nu mai funcționează ca la carte căutăm mai întâi cauza. Și apoi soluțiile.

 

Evită litiera: o problemă de sănătate?

De obicei, un astfel de comportament este rezultatul anxietății – spun medicii veterinari. Iar anxietatea este legată, cel mai adesea, de probleme de sănătate. De aceea primul lucru pe care trebuie să-l faci… din instinct (instinctul de stăpân protector) este să duci felina la medicul veterinar. Dacă el confirmă că este vorba despre o problemă urinară (o infecție sau calculi urinari), atunci se explică și repulsia pisicii față de nisipul din sisal: în mintea ei asociază suferința legată de urinare cu lădița cu nisip.

La ce trebuie să fii atent: o vezi că se chinuie – merge de mai multe ori pe zi la nisip, încearcă să urineze și nu poate, elimină cantități mici, uneori cu sânge, făcând un efort evident. În curând nu mai vrea să știe de litieră și se chinuie să ”se ușureze” oriunde, numai în nisip nu. Dacă o lași așa, vezica se va umple cu urină, plus calculii urinari care îi provoacă o durere cumplită, și se poate ajunge la blocaj renal. Medicul va face o analiză de urină și, la nevoie, un sondaj de urgență. Și va indica tratamentul medicamentos și regimul alimentar care ajută la dizolvarea calculilor și la prevenirea recidivelor.

 

Doar un nărav?

Poate fi și asta, să zicem, dacă felina nu transmite semnalele de mai sus. Deși ”nărav” nu este diagnosticul cel mai potrivit. Sigur există, în viața ei alături de tine, un element de disconfort care o determină să ”facă prostii”.

Soluții și antisoluții

  • Asigură-te că litiera este întotdeauna curată (știi cum spun medicii veterinari? ”Igiena animalului de companie este aceeași cu igiena stăpânului”). Dacă ai mai multe pisici, numărul literelor trebuie să fie cu una în plus: la 2 pisici 3 litiere, la 5 pisici 6 litiere. De ce luxul ăsta? Pentru că unele pisici mai simandicoase nu se mai întorc la litiera lor după ce au folosit-o o dată (de!, pisici ți-au trebuit?!).
  • Oferă-i, de preferință, o litieră deschisă, și nu închisă, mai degrabă mare decât mică. Lungimea litierei trebuie să depășească lungimea pisicii (ca să aibă loc să se foiască în voie până când îndeplinește misiunea).
  • Încearcă și alt tip de litieră și un nisip mai fin. Nu parfumat – deodorantele și parfumul nu sunt, de regulă, pe placul pisicilor. Mirosurile care le atrag sunt apa de javel și valeriana.
  • Dacă i-ai luat așa, de drag, o litieră nouă și o refuză, redă-i vechea litieră. Uneori poate fi atât de conservatoare!
  • Nu-ți face iluzii că vei proteja zonele pe care urinează ”ilegal” aplicând oțet, muștar, piper, naftalină, lămâiță și tot ce mai auzi de la unii și alții. Doar substanțele repelente (pe bază de feromoni) pot da rezultate, dar numai dacă le folosești corect: prospectul și medicul veterinar îți vor spune cum.
  • Dă o nouă semnificație locului interzis în care își face nevoile: adu acolo vasul ei cu mâncare și cel cu apă. Pisicile nu amestecă niciodată bucătăria cu toaleta.
  • Nu certa pisica după ce și-a făcut nevoile ”unde nu trebuie”! Și uită de abominabila ”lecție” auzită din bătrâni: să o bagi cu nasul în propriile dejecții! Nu va asocia pedeapsa pe care i-o aplici cu greșeala făcută anterior. Este util să o cerți doar în momentul în care ”face prostia” sau când se pregătește să o facă – dacă ai norocul să o surprinzi la fix. Fără brutalitate, da? O cerți, o iei pe sus și o duci în nisipul ei. O mângâi și o feliciți de fiecare dată când iese din litieră… cu misiunea îndeplinită.

Succes! Și nervi de fier! Tu ai vrut pisică. Și, parol!, nu ai ce regreta.

foto: sursa pixabay

Articol de Gabriela Boceanu