Publicat: 7 Aprilie, 2017 - 12:59
Share

Începând din 1950, în fiecare an, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ziua de 7 Aprilie marchează Ziua Mondială a Sănătății, ocazie cu care, anul acesta Universitatea de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din București lansează proiectul pilot 'Asumă-ți să fii sănătos!'.

Prevenție și informare medicale sunt cele două componente care vor face obiectul acestei inițiative prin care cadrele didactice ale Universității își doresc să aducă un plus de valoare relației dintre medic și pacient.

Potrivit inițiatorilor proiectului 'Asumă-ți să fii sănătos!', prin abordarea mai multor teme și perspective din punct de vedere al prevenției și informării corecte medicale, populația va reuși să-și creeze un sistem de autoprotecție ce va reduce substanțial riscul expunerii la îmbolnăviri.

Fie că discutăm despre discipline precum pediatrie, urologie, cardiologie, pneumologie, ortopedie, neurologie, dermatologie sau gastroenterologie, putem spune, că una dintre disciplinele medicale importante o reprezintă prevenția. Astfel pe parcursul a 8 săptămâni, Universitatea de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din București va transmite, săptămânal, sub forma unui comunicat de presă sfatul unui specialist din diferite discipline medicale, textul și tema aleasă aparținând în exclusivitate autorilor.

'Consider că este un moment în care conștientizarea populației în ceea ce privește importanța prevenției medicale trebuie să reprezinte pentru noi toți o perspectivă corectă a faptului că, prin controale medicale periodice, protecție și igienă personale, dar și prin a primi la timp sfatul unui specialist, putem reduce substanțial riscul multiplelor îmbolnăviri care, din nefericire sunt tot mai frecvente în rândul populației și, din păcate, oamenii ajung la medic, în cele mai multe cazuri, mult prea târziu' a declarat Acad. I.Sinescu, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din București.

Potrivit acestuia 'prin acest proiect pilot, inițiat de către prorectorii Universității noastre și care debutează într-o zi de referință pentru sănătatea globală, vom încerca, pe parcursul derulării lui, și totodată cu sprijinul mass-media, să abordăm la nivelul medicinei de prevenție cele mai vaste teme, iar opiniile unora dintre cei mai buni specialiști să ajungă în casele celor care, sunt convins că vor înțelege importanța acestor mesaje menite să vină în sprijinul sănătății lor, aducând un plus valoare în autoeducarea și asumarea de a fi sănătos'.

'Asumă-ți să fii sănătos!' debutează astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, cu tema 'Infecțiile sezoniere la copil și profilaxia acestora', opinie ce aparține în exclusivitate prof. dr. Mihaela Balgrădean , medic primar pediatru — UMF—Carol Davila — spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ' M.S.Curie'.

În 1857 Carol Davila în colaborare cu Nicolae Kretzulescu înființează Școala Naționala de Medicina și Farmacie. Cea mai veche universitate de medicină și farmacie din țară a fost, încă de la început, recunoscută în Franța și Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori.

Dedicați îndeplinirii misiunii instituției de formare și perfecționare a resurselor umane înalt calificate în domeniul medical, de a promova cercetarea științifică, spiritul și gândirea critică, membrii comunității academice se remarcă prin realizări de ordin profesional și social.

De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universității au fost recunoscuți drept personalități ale lumii medicale românești și internaționale.