Publicat: 22 Iulie, 2013 - 13:10
Share
7 elevi antreprenori din Topliţa au urcat România pe podium la Londra
Junior Achievement-Young Enterprise (JA-YE) Europe a desemnat vineri la Londra elevii câștigători ai premiilor Compania Anului 2013. A 24-a ediție a competiției, transmisă în direct de BBC în cadrul emisiunii BBC Breakfast Show, s-a derulat pe parcursul a trei zile, reunind cele mai bune 35 de companii din 34 de țări europene. Echipa României, L IT Tech, formată din 7 elevi de liceu de la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu din Toplița a participat în competiție cu o aplicație pentru telefoane, tablete și computere care conţine softuri de prevenție medicală care calculează concentrația de alcool din sânge și îți recomandă în câte ore poți conduce în siguranță, e prevăzută cu un ghid de acordare a primului ajutor, un test de identificare a daltonismului, calculează nivelul caloriilor pentru fiecare masă, pulsul și conține și un dicționar medical. „Aspirația echipei noastre de a fi prezentă la finala europeană a fost rezultatul muncii în echipă făcută cu seriozitate şi pasiune, toate fiind pe deplin răsplătite. Începând cu pregătirea standului și terminând cu întrebările juriului, competiția ne-a demonstrat că munca face diferența.” - Andra Stan, elevă din echipa L IT Tech. La Londra, elevii români au câștigat premiul Enterprise without Borders acordat de TMF Group pentru parteneriatul internațional încheiat cu echipa AmbiConfor din Portugalia, prin care elevii români au vândut aplicația care testează nivelul de alcool din sânge și aceasta va fi inclusă în kitul pentru mașină pe care echipa din Portugalia îl produce.
“M-am bucurat enorm să-i văd pe elevii mei încântați de absolut tot ce era în jurul lor, să-i văd cum luptă pentru a se remarca, să realizeze cât de multe au învățat din această experiență deosebit de utilă.”, a declarat Mîndru Camelia, profesor de matematică, coordonatoare a echipei L IT Tech și profesor în programele Junior Achievement de 3 ani. De asemenea, o elevă din echipa României s-a numărat printre câștigătorii Alumni Leadership Award - distincţie acordată la 17 elevi remarcabili, aleși pentru abilitățile lor de leadership. “Această competiție a fost o experiență extraordinară de dezvoltare personală, dar și profesională. Acest program ne-a oferit oportunitatea să înțelegem cu adevărat ce înseamnă să fii antreprenor și care sunt calitățile pe care acesta trebuie să le îndeplinească pentru a crea o afacere de succes.”, ne-a spus Petruța Deac, câștigătoare a Alumni Leadership Award și elevă din echipa L IT Tech. Participarea tinerilor la finala europeană a fost rezultatul faptului că tinerii au parcurs la şcoală, cu sprijinul cadrului didactic programul de antreprenoriat JA “Compania” şi ulterior s-au înscris cu aplicaţia creată în timpul anului şcolar, la competiţia naţională a 11-a ediție, derulată la București pe 29 mai, unde au fost desemnaţi câştigători ai premiilor:  Investiţia anului 2013, acordat de Romanian-American Foundation.  Social Enterprise Program Award 2013, acordat de Intel.
2
Ceilalți elevi din echipă au declarat: “E minunat să vezi că reușești să faci bine ceea ce faci, să fii apreciat și să fii răsplătit. Aceste lucruri mă încurajează și îmi oferă un punct de sprijin în ceea ce voi continua să fac mai departe. Cel mai important pentru mine este faptul că am reușit să învăț și să înțeleg cu adevărat ce înseamnă prețul pe care trebuie să îl plătești și la fel și răsplata primită în urma eforturilor depuse într-o companie. E mult mai ușor să înțelegi viața reală încercând ceva practic. ” - Bianca Mutică. „Particip la Concursul Compania Anului de 3 ani, iar anul acesta pot afirma că am aflat aproape în totalitate ce înseamnă a fi antreprenor. Pentru mine, acesta a fost mai mult decât un concurs pentru că m-a ajutat să-mi dezvolt numeroase abilități, mi-a dat un puternic impuls de a reuși în toate situațiile neprevăzute, a scos din mine tot ce era mai bun, mi-a demonstrat că nu există „Nu pot!”. A fost o onoare să fiu membru al echipei care a reprezentat România!” - Branea Ioan Alexandru. “Company of the Year 2013 este cu siguranță cea mai complexă și completă experiență a mea de până acum. De ce? Pentru că nicăieri nu am găsit atât de multă energie, stres constructiv, emoție și momente infinite de bucurie, toate în același timp și loc.” - Roxana Claudia Tompea.
„Am fost profund impresionată de potențialul și de ideile inovative ale tinerilor, precum și de felul în care au încercat să se promoveze. Deși am participat la diverse concursuri, aceasta va rămâne printre cele mai dragi mie și mă bucur că am trăit acestă experiență reprezentând cu mândrie România.” - Raluca Țepeș.
Notă pentru editori Programul JA-YE Compania le facilitează tinerilor cu vârste între 15 şi 19 ani accesul la o experienţă reală de antreprenoriat, prin exersarea unor roluri diverse, de la conceperea proiectului, până la design și producție. Elevilor li se oferă de asemenea oportunitatea de a crea o echipă de management, de a negocia vânzarea en gros și prețurile pentru retail, de a calcula pragul de rentabilitate, a pregăti bugetele, a plăti salariile, a conduce cercetarea de piață, a-și crea materialele de promovare și de a-și vinde produsele. Programul Compania este recunoscut de DG Enterprise ca “Program Model în Educaţia Antreprenorială”.
Junior Achievement România, organizație non-profit a fost fondată în anul 1993 şi este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. În România, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 153.000 de elevi din 1.000 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri.