8 august 2022

7 idei greșite despre câinele tău

animal caine- pixabay
Distribuie pe rețelele tale sociale:

De drag, din dorința de a-i ocroti, de a-i educa, de a-i supune etc. – facem multe greșeli în relația cu membrii hămăitori ai familiei noastre. Unele din impuls, altele din auzite, cică așa vom obține rezultatele scontate. Și, când tragem linie, constatăm că a ieșit tocmai pe dos.

Iată câteva idei preconcepute despre specia canină care subminează relația dintre noi și ea.

Sunt mai puternic decât el

Câinele adult are o viteză de reacție de 10 ori mai mare decât a noastră. Greutatea este egală cu masa înmulțită cu viteza, deci un câine de 10 kg, după două salturi, cântărește 100 kg. Urmarea: stăpânii ai căror câini trag continuu de lesă vor avea probleme cu brațele sau cu spatele. Depun mărturie: așa e!

Dă lăbuța – se supune

Când un câine se pune spontan în poziția de supunere și întinde lăbuța spre stăpânul său, înseamnă că se află în poziție ierarhică. De fapt el dă stăpânului său ”ordinul” de a-l mângâia.

Luăm masa împreună

Accesul la hrană definește rangul social. Dacă tu ești șeful, mănânci primul sau la un timp după ce a mâncat cățelul. În nici un caz în același timp cu el.

 Mi se suie în cap – ce haios!

De fapt vorbim despre instinctul câinelui de încălecare. Se suie pe piciorul tău sau, când stai pe canapea, se urcă cu labele din față pe umerul tău, așa că poți spune că ți s-a suit în cap la propriu. Și dă din fund. Este normal să fie exhibiționist – spun medicii veterinari. Câinele se folosește de sexualitatea sa pentru a-și afirma atitudinea dominantă. Dar încălecarea nu are întotdeauna conotații sexuale, ea poate reprezenta doar un comportament de ierarhizare. Când încălecarea este sexuală, se observă și un comportament de erecție. Când e vorba de un comportament ierarhic, nu există decât mișcări de încălecare fără erecție. Comportamentul de încălecare trebuie să fie refuzat neapărat! Cățelul (pui) trebuie pus în poziție de supunere (pe spate) și trebuie menținut așa un moment, să nu se ridice. Nu și când vorbim despre un adult! Dacă încerci să îl pui în poziția de supunere, se poate opune, poate să te muște. Cu el aplici altă metodă: îl determini să se așeze și apoi îi oferi o recompensă. Drept pedeapsă poți să îi dai o palmă ușoară peste nas, dar numai dacă nu are un temperament agresiv, situație în care… îți poate ”întoarce palma”. Cu dinții, firește.

Este normal să împărțim patul

A împărți locul de dormit echivalează cu a fi egal în drepturi. Deci relația ierarhică dintre tine și el poate dispărea. Aici fac o paranteză: toți câinii mei au dormit în pat. Sigur, tendința lor este să ocupe locul cel mai bun – unii au considerat că este cel de la margine, alții – cel de la perete, alții – pe perna mea. Întotdeauna am negociat, astfel încât confortul meu, ca stăpân, să primeze. Mai cu bombăneli, mai fără comentarii – în funcție de personalitatea hămăitorului – întotdeauna am căzut la înțelegere.

Îl mângâi când este speriat

Mulți câini se sperie de zgomotele puternice, de ploaie, tunete, fulgere. Prima regulă – spun specialiștii – este să nu îi mângâi în momentele lor de panică. Ar fi ca și cum i-ai spune: ”Ai dreptate să îți fie frică!”. Trebuie să știi că fobiile provocate de zgomote necesită îngrijiri de durată, în dialog permanent cu medicul veterinar. Și cu o investiție continuă de înțelegere și răbdare.

Mângâi toți câinii pe lângă care trec

Greșit! Întotdeauna trebuie să ceri permisiunea stăpânului – el știe ce reacție poate avea patrupedul când un biped străin devine prea familiar cu el. Această regulă este cu atât mai importantă atunci când întâlnești un câine care lucrează – însoțește o persoană cu handicap. Gândește-te că nu ai voie să distragi atenția câinelui de la misiunea lui. Nu încerca să îl mângâi și nu îl lăsa pe câinele tău să se apropie de el, fără să ceri permisiunea persoanei pe care o însoțește.

Articol de Gabriela Boceanu

foto: sursa pixabay