Publicat: 8 Mai, 2020 - 08:03
Share

Declaraţia comună a miniştrilor afacerilor externe din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Statele Unite ale Americii cu ocazia aniversării a 75 ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Cu prilejul aniversării a 75 ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în anul 2020, aducem un tribut victimelor şi tuturor soldaţilor care au luptat pentru înfrângerea regimului nazist şi pentru a pune capăt Holocaustului.

În timp ce luna mai 1945 a adus încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, nu a adus libertate în Europa. Centrul şi Estul Europei au rămas sub dominaţia regimului comunist pentru încă aproape 50 de ani. Statele baltice au fost ocupate ilegal şi anexate, iar pumnul de fier al Uniunii Sovietice a fost impus celorlalte state captive, prin intermediul forţei militare covârşitoare, a represiunii şi a controlului ideologic.

Timp de multe decenii, numeroşi cetăţeni europeni din Centrul şi Estul continentului şi-au sacrificat viaţa luptând pentru libertate, în timp ce milioane de oameni au fost privaţi de drepturi şi libertăţi fundamentale, au fost supuşi torturii şi strămutaţi forţat. Societăţile din spatele Cortinei de Fier au căutat cu disperare o cale spre democraţie şi independenţă.

Evenimentele din 1956, fondarea şi activităţile Cartei 77, Mişcarea Solidaritatea, Lanţul Baltic, Toamna Naţiunilor din 1989 şi căderea Zidului Berlinului au fost importante pietre de hotar care au contribuit decisiv la renaşterea libertăţii şi a democraţiei în Europa.

Astăzi, lucrăm împreună pentru a avea o Europă puternică şi liberă, în care prevalează drepturile omului, democraţia şi statul de drept. Viitorul ar trebui să fie fondat pe fapte istorice şi pe dreptate pentru victimele regimurilor totalitare. Suntem deschişi la dialog cu toţi cei care sunt interesaţi să urmeze aceste principii. Rescrierea evenimentelor istorice care au dus la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial şi la divizarea Europei după încheierea conflagraţiei mondiale reprezintă o încercare lamentabilă de a falsifica istoria.

Ne dorim să le reamintim tuturor membrilor comunităţii internaţionale faptul că durabilitatea, pe termen lung, a securităţii internaţionale, stabilitatea şi pacea necesită un angajament continuu şi autentic pentru respectarea dreptului internaţional, inclusiv a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a tuturor statelor.

Învăţând lecţiile dureroase ale celui de-al Doilea Război Mondial, lansăm un apel către comunitatea de a ni se alătura pentru a respinge ferm conceptul sferelor de influenţă şi insistăm pentru egalitatea tuturor statelor suverane.