25 ianuarie 2022

75 de ani de la iniţierea Programului Fulbright la nivel global

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu prilejul evenimentului aniversar „Fulbright at 75: A Global Response to Global Opportunities and Challenges”, organizat de Comisia Fulbright Româno-Americană

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis marţi, 18 mai 2021, un mesaj în cadrul evenimentului „Fulbright at 75: A Global Response to Global Opportunities and Challenges”, care s-a desfăşurat în sistem videoconferinţă, marcând aniversarea a 75 de ani de la iniţierea Programului Fulbright la nivel global şi a peste 60 de ani de prezenţă a Programului în România.

Evenimentul face parte din iniţiativa „Fulbright Country Day”, lansată de Biroul pentru Afaceri Educaţionale şi Culturale al Departamentului de Stat american pentru a celebra cea de-a 75-a aniversare a Programului Fulbright. Succesul Programul Fulbright, potrivit organizatorilor, este fundamentat pe angajamentul susţinut faţă de parteneriatele bilaterale internaţionale şi priorităţile comune, iar „Fulbright Country Days” marchează impactul acestor parteneriate importante în întreaga lume.

La evenimentul moderat de domnul Mircea Dumitru, Director Executiv al Comisiei Fulbright Româno-Americane, au mai participat, ca vorbitori, Matthew Lussenhop, Adjunct interimar al Secretarului de stat, din cadrul Biroului pentru Afaceri Educaţionale şi Culturale al Departamentului de Stat american, David Muniz, însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, Nicolae-Victor Zamfir, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Comisiei Fulbright Româno-Americane. De asemenea, în cadrul evenimentului au intervenit absolvenţi români şi americani ai Programului Fulbright din diverse domenii de activitate.

Intervenţia ministrului afacerilor externe este disponibilă, în format video, aici: http://www.mae.ro/node/55725

Bursele Fulbright reprezintă principalul program internaţional de schimburi în domeniile educaţiei şi ştiinţei derulat de Guvernul SUA. A fost înfiinţat în 1946, la iniţiativa senatorului J. William Fulbright – congresmenul cu cea mai îndelungată activitate din istoria Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului American.
În România, programul a început în 1960 şi, de atunci până în prezent, au beneficiat de bursele Fulbright peste 3.000 de studenţi, profesori şi cercetători. Din 1992, programul a fost administrat de Comisia Fulbright Româno-Americană, condusă de un Consiliu Director ai cărui co-preşedinţi onorifici sunt ministrul afacerilor externe al României şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.