27 septembrie 2022

Novartis, chemată în instanță de către autoritățile elene. Grecia cere 225 de milioane de dolari de la Novartis pentru „mituirea instituțiilor de sănătate”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Novartis, chemată în instanță de către autoritățile elene. Grecia cere 225 de milioane de dolari de la Novartis pentru „mituirea instituțiilor de sănătate”

Guvernele atacă uneori multinaționalele farmaceutice atunci când practicile lor corupte se dovedesc ne-sustenabile. Instanțele americane au amendat Pfizer cu 75 de milioane de dolari, iar în 2020, Swiss Novartis, cu 678 de milioane de dolari.
Acum este rândul Greciei…Potrivit OCCRP, un consorțiu de jurnaliști de investigație specializați în corupție și crimă organizată, guvernul grec pretinde 225 de milioane de dolari (214 milioane de euro) de la compania farmaceutică elvețiană Novartis pentru corupție si plata mita.
Plângerea a fost confirmată de o declarație a Ministerului grec al Sănătății, care este încă disponibilă pe site-ul oficial al ministerului: „Astăzi, guvernul elen a intentat un proces împotriva Novartis prin care pretinde suma de 214 milioane de euro în despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit de guvernul grec în practici recunoscute chiar de laborator și legate de finanțarea medicilor”.
Comunicatul de presă nu oferă mai multe informații despre acuzațiile aduse multinaționalei. Totuși, potrivit consorțiului OCCRP, scandalul Novartis a izbucnit în 2016 și implică miniștri și premieri, toți suspectați că au primit zeci de milioane de euro de la compania farmaceutică pentru a umfla prețurile medicamentelor. „Această practică a avut un impact asupra prețurilor medicamentelor în Europa și în restul lumii”, spune OCCRP.
Potrivit jurnaliştilor, care îl citează pe Dimitris Papangelopoulos, al doilea în conducerea Ministerului elen al Justiţiei, „este cel mai mare scandal de la crearea statului grec”. Pierderile acestei uriașe escrocherii pe care a suferit-o Grecia sunt estimate la aproximativ 3.000 de milioane de dolari.
Plângerea a fost depusă la doar doi ani după ce Novartis a recunoscut că a dat mită autorităților sanitare grecești. Multinaționala a fost găsită vinovată și amendată cu 347 de milioane de dolari în Statele Unite.
Nu este prima dată când compania farmaceutică elvețiană este prinsă într-o fraudă. În 2020, ea a fost condamnată de instanțele americane să plătească 678 de milioane de dolari pentru că i-a mituit pe medici pentru a-și face publicitate pacienților la medicamente.
În iulie, guvernul britanic a amendat Pfizer cu 75 de milioane de dolari pentru fraudarea statului prin umflarea excesivă a prețului unui medicament pentru epilepsie.
foto : wikipedia
A consemnat Ciprian Pop