28 septembrie 2022

8 producţii de succes poloneze la prima ediţie în România a VISTULA FILM FESTIVAL

Distribuie pe rețelele tale sociale:

8 producţii de succes poloneze la prima ediţie în România a VISTULA FILM FESTIVAL – Festivalul Filmului Polonez ce debutează astăzi, 22 septembrie, la Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti. Intrarea la toate proiecţiile din cadrul festivalului este liberă

Festivalul Filmului Polonez ce poartă numele celui mai lung râu din Polonia – VISTULA – este organizat de Fundaţia Wspieram şi co-organizat în România de Mirona Radu şi Fundaţia ABI. Opt producţii de succes poloneze pot fi văzute la prima sa ediţie organizată la Cinema Muzeul Ţăranului în perioada 22-25 septembrie. Intrarea la proiecţii este liberă în limita locurilor disponibile.

Vistula îşi începe cursul în munţi, în sudul Poloniei, iar izvoarele sale discrete se transformă într-un mare râu care curge prin 75 de localităţi, inclusiv cele mai mari oraşe poloneze: Cracovia, Varşovia, Torun, Plock, Bydgoszcz şi Gdansk. Asemenea faimosului râu, Festivalul de Film Polonez „Vistula”, care a avut loc pentru prima dată în 2008, până anul trecut acoperea câteva zeci de oraşe şi peste zece ţări din Europa şi Asia.

Malgorzata Szlagowska-Skulska , directorul festivalului, va fi prezentă la deschiderea ce va avea loc în această seară, joi, 22 septembrie, la ora 19:00 la Cinema Muzeul Ţăranului, şi va preceda proiecţia curajosului film „Nu lăsa urme” în regia lui Jan P. Matuszynski. Filmul a fost prezentat anul trecut în competiţie la Festivalul de Film de la Veneţia unde a fost recompensat cu Premiul „Bisato d’Oro”.

„Cu plăcere observ interesul pentru filmul polonez, manifestat din partea locuitorilor Turciei, Azerbaidjanului, Kazahstanului, Uzbekistanului, Croaţiei, Serbiei. Anul trecut am extins lista ţărilor vizitate de noi, adăugând Albania şi Bangladesh, Vietnam şi Coreea de Sud. Aşteptăm cu nerăbdare proiecţiile de film în România. În fiecare an ne străduim ca programul să fie cât mai divers din punct de vedere tematic şi al genului. Repertoriul va include cele mai recente producţii poloneze, premiate atât la festivaluri poloneze, cât şi internaţionale”. (Malgorzata Szlagowska-Skulska – Directorul Festivalului de Film Polonez „Vistula”)

„Un film care merită atenţie cred că este ‘Alţi Oameni’, în regia Aleksandra Terpinska, un poem stradal, un muzical urban care se petrece în Varşovia zilelor noastre şi care are ca protagonist un delincvent şi un rapper în devenire ce încearcă cu disperare să fugă de singurătate. Filmul se bazează pe cartea scriitoarei poloneze Dorota Maslowska, care a fost salutată de critici ca fiind o voce importantă a generaţiei mileniului”. Mirona Radu, Coordonator în România

O producţie polono-suedeză în regia lui Magnus von Horn, filmul „Transpiraţie” este o poveste ce prezintă trei zile din viaţa Sylwiei Zajac, o antrenoare de fitness, a cărei prezenţă în reţelele de socializare i-a conferit statutul de celebritate. Cu toate acestea, când este acasă şi opreşte telefonul, este complet singură. În decurs de trei zile, fata va descoperi în mod neaşteptat partea întunecată a popularităţii sale şi, în acelaşi timp, va cunoaşte adevărata apropiere.

Drama „Nu plâng niciodată” în regia lui Piotr Domalewski este povestea călătoriei unei adolescente rebele, interpretată magistral de debutanta Zofia Stafiej, care merge în Irlanda pentru a aduce în Polonia rămăşiţele tatălui ei.

Din program nu vor lipsi nici comediile. Va fi prezentată confruntarea dintre două lumi în timpul petrecerii de nuntă în filmul „Socrii” de Jakub Michalczuk. Filmul „Amatorii” al Iwonei Siekierzynska prezintă un grup de teatru format din actori cu dizabilităţi intelectuale, care lucrează la o nouă piesă – o adaptare a lui „Zorba Grecul”.

Pe lângă filme de ficţiune, repertoriul va include şi un documentar: „Filmul din apartament” de Pawel Lozinski. De pe balconul său, regizorul priveşte oamenii. Autorul îi abordează şi le adresează întrebări despre cum se descurcă aceştia în viaţă.

Programul producţiilor recente poloneze va fi completat de un remarcabil film clasic. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naşterea regizorului polonez Jerzy Kawalerowicz. Cu această ocazie, va fi proiectat „Trenul de noapte”, unul dintre cele mai bune filme ale sale. Un studiu psihologic cameral, care pătrunde în stările emoţionale intime ale unor persoane ce petrec noaptea împreună în compartimentul unui vagon de dormit. Absorbiţi de propriile drame, personajele filmului sunt singuratici în propriul interior. Un film despre „foamea de sentimente”, după cum spunea însuşi autorul.

Finanţator: Institutul de Film Polonez