15 august 2022

80% dintre absolvenţii Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti lucrează înainte de terminarea celor patru ani de studii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Circa 4.000 de studenţi vor absolvi în acest an programele de studii de licenţă ale celor 15 facultăţi din Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti. Festivităţile de absolvire vor avea loc în perioada 9 – 16 iulie.

Rata de angajare în rândul studenţilor UPB a crescut substanţial după modificarea planurilor de învăţământ, când a fost introdusă, acum mai bine de 10 ani, practica obligatorie la finalul anului III, cu o durată de 360 ore. Astfel, aproximativ 60% dintre studenţii UPB lucrează în domeniul ingineriei pe care îl studiază şi aproximativ 20% lucrează în alt domeniu al ingineriei, faţă de cel studiat, înainte de finalizarea studiilor. Circa 30% dintre studenţi şi-au găsit locul de muncă la partenerii din mediul economic unde au făcut stagiul de practică.

Salariul mediu al unui inginer debutant este de aproximativ 800 de euro net / lună şi poate ajunge până la 2.000 – 3.000 euro /lună după primii ani de muncă.

Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti generează cel mai mare număr de ingineri din România – aproximativ 6.000 de absolvenţi anual (licenţă şi master), respectiv 19% din totalul absolvenţilor la nivel naţional în domeniile tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, precum şi inginerie, prelucrare şi construcţii.

„Meseria de inginer s-a schimbat, comparativ cu noţiunea de acum 30 de ani. Prin soluţii tehnologice inovative, inginerii ne ajută să evoluăm, să construim o lume în care să trăim mai uşor. Este nevoie ca întreaga societate să conştientizeze rolul inginerilor.

România are nevoie de peste 600.000 de ingineri în următorii 10 ani, iar numărul total al absolvenţilor de inginerie din acest an, din România, este cu 35% mai mic comparativ cu necesarul pieţei, în timp ce la UPB reuşim să acoperim doar 60% dintre solicitările de HR ale companiilor. Toate industriile care au legătură cu ingineria trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa de specialişti”, explică Mihnea Costoiu, rector UPB.

UPB este singura universitate din România care a lansat acum 6 ani o agenţie de plasare a forţei de muncă – POLIJobs. Aproximativ 25.000 de oferte de locuri de muncă au ajuns în anul universitar 2021 – 2022 la studenţii UPB, prin proiectele şi parteneriatele dezvoltate cu diferite companii, universitatea având o rată de angajare de peste 91% după primul an de absolvire.

Printre principalele industrii interesate de studenţii UPB sunt IT, telecomunicaţii, transporturi, energetică, precum şi inginerie medicală.

Una dintre cele mai importante provocări în viitorul apropiat este trecerea la un sistem de învăţământ hibrid, care să combine clasele fizice cu cele virtuale, valorificâd astfel şi experienţa acumulată în perioada pandemiei pentru zona de online.

De asemenea, până în 2027, UPB va fi recunoscută la nivel naţional ca un pol de excelenţă în servicii şi soluţii digitale în educaţia universitară.

„Prin digitalizare şi un sistem de învăţământ hibrid oferim studenţilor posibilitatea de a învăţa, dar şi de a lucra simultan. Media notei de absolvire, după ciclul compet de studii universitare, în anul 2022 a fost de 8, fiind reprezentativă pentru calitatea studenţilor. Peste 95% dintre absolvenţii de licenţă continuă studiile de master, iar peste 15% dintre absolvenţii de studii de masterat se înscriu la doctorat. Simultan cu activităţile curriculare dezvoltăm şi programe de antreprenoriat, programe postuniversitare, dar şi programe de dezvolatare personală”, afirma Prof.univ.dr.ing. Horia Necula – Prorector.

Cercetarea în parteneriat cu diferite companii, valorificarea cercetării în scopul dezvoltării de noi produse şi servicii, inovarea şi crearea de start-up-uri în care studenţii devin un factor activ, reprezintă o altă direcţie strategică a UPB.

„Viitorul este al tehnologiei, iar la UPB avem peste 80 de laboratoare şi 68 de centre de cercetare cu tehnologie de ultimă generaţie, în care s-au investit peste 100.000.000 de euro în ultimii 5 ani. Colegii noştri folosesc zilnic aceste dotări, iar dovada cea mai expresivă a activităţii lor stă în cele peste 110 brevete depuse de universitate la OSIM. Şi urmează altele, fiindcă la UPB totul evoluează continuu, într-o comunitate în care cadrele didactice şi studenţii lucrează în echipă, sprijinindu-se reciproc, pentru a aduce viitorul în prezent.”, arată Prof.univ.dr.ing. Cristian Doicin – Decanul Facultăţii de Inginerie Industrială şi Robotică.

Unul dintre obiectivele vitale pentru UPB este legat de atragerea viitorilor studenţi. Cei mai mulţi absolvenţi de licenţă din promoţia acestui an provin din Bucureşti, Ilfov, Prahova, Argeş, Constanţa, Buzău şi Dâmboviţa.

Pentru admiterea din acest an estimăm un număr de peste 5.000 de înscrieri la programele de studii de licenţă.

„Comunicăm constant cu cele mai bune licee cu profil real din Bucureşti şi oraşele mari din apropierea capitalei. Pentru elevi organizăm sesiuni de dezvoltare personală şi conferinţe tematice, iar pentru profesorii de matematică, informatică, fizică, chimie şi economie propunem discuţii şi workshopuri pe diverse teme legate de profilul viitorilor candidaţi UPB, precum şi creşterea performanţelor elevilor. De asemenea, avem numeroase şcoli de vară şi proiecte prin care elevi de liceu ne vizitează şi participă la workshopuri şi activităţi practice. Principalul obiectiv este ca elevii să conştientizeze faptul că profesia de inginer este una sustenabilă şi bine plătită. În aceste vremuri tulburi în care hrana, energia, sănătatea, securitatea şi tehnologia sunt domenii care ne afectează din ce în ce mai mult, ingineria reprezintă soluţia.”, explică Gabriel Petrea, Director General Adjunct UPB.

O altă componentă importantă a strategiei noastre vizează atragerea studenţilor străini. Aproximativ 2.000 de studenţi străini sunt înmatriculaţi anual în cadrul tuturor ciclurilor de studii din peste 40 de ţări. Cei mai mulţi, adică 58% provin din Europa de Est, din Asia 20% şi din Africa 10%.

Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti are aproximativ 30.000 de studenţi înscrişi anual la toate ciclurile de învăţământ, 15 facultăţi şi peste 1.800 de cadre didactice şi cercetători.

sursa foto Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti