Publicat: 20 Martie, 2014 - 22:58

Statisticile arată o Românie cu o stare de sănătate orală precară, 80% dintre români având probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune (71%).

Rezultatele celui mai nou studiu privind sănătatea orală la copii, derulat de "Zâmbeşte România" în 2013, în şcoli, arată că 75% din copiii de până în 13 ani au carii pe dinţii temporari, 4 din 10 copii au carii pe dinţii definitivi, în vreme ce aproape 90% dintre acestea sunt netratate.

Totodată, studiul arată că 38% dintre copii au placă dentară microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală.

Cercetarea arată că şi în 2013 românii au folosit, în medie, pe tot parcursul anului, puţin peste 1 tub de pastă de dinţi, ţara noastră situându-se în continuare la o distanţă mare faţă de media europeană.

De asemenea, studiile de piaţă arată că la nivel naţional se foloseşte, în medie, aceeaşi periuţă de dinţi timp de 2 ani. În mediul rural, oamenii îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la 10 ani.

În cadrul campaniei, pe durata anului 2014, ,,Zâmbeşte România,, va include şi un program de educare în şcolile din întreaga ţară, derulat alături de specialişti în igiena orală

Peste 20.000 de copii vor beneficia, în cadrul programului, de sfaturi privind igiena orală şi seturi complete pentru îngrijirea dinţilor, formate din pastă şi periuţă de dinţi.

Pe lângă activităţile educaţionale, începând cu 1 aprilie 2014 şi până la finalul anului, vor fi oferite consultaţii gratuite în cabinete stomatologice din întreaga ţară, uşor de rezervat prin intermediul site-ului www.zambesteromania.ro. În plus, în acest an, o parte din cabinetele stomatologice din campanie vor oferi şi detartraje gratuite.

În luna septembrie, "Zâmbeşte România" va continua programul Caravanei Naţionale „Rabla pentru Periuţa Ta” în 7 oraşe mari din ţară.

,,Profilul stării de sănătate orală a şcolarilor, evaluat în cadrul studiului, arată că leziunile carioase şi anomaliile dento-maxilare rămân în continuare o problemă majoră de sănătate publică. Pe lângă acestea, studiul arată că igiena orală a copiilor este neadecvată. Sunt necesare în continuare eforturi susţinute pentru tratarea cariilor, prevenirea apariţiei celor noi, inclusiv prin sigilări, încurajarea şi educarea elevilor pentru o igienă orală corectă, folosirea produselor auxiliare pentru evitarea apariţiei cariilor în zone predispuse, precum şi iniţierea tratamentelor ortodontice precoce”, a declarat conf. univ. dr. Adina Dumitrache, şef al Disciplinei de Sănătate orală şi Ştiinţe comportamentale, Facultatea de Medicină Dentară, UMF "Carol Davila", Bucureşti.

autor: Cornelia Stanciu