27 ianuarie 2022

82,3% dintre respondenţi sunt de părere că proiectele mari de investiţii în energie ar trebui încurajate de statul român

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Barometrul Securităţii Energetice.
Ediţia a III-a, iunie 2021

82,3% dintre respondenţi sunt de părere că proiectele mari de investiţii în energie ar trebui încurajate de statul român

A treia ediţie a Barometrului Securităţii Energetice a fost lansată marţi, 15 iunie 2021, în cadrul unui eveniment organizat la Clubul Diplomatic, în prezenţa vorbitorilor: domnul Ludovic Orban, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PNL, domnul Virgil Daniel Popescu, ministrul Energiei, domnul Vasile Iuga, specialist în probleme de energie şi membru în Consiliul de Administraţie Volrem Business Advisors, profesor universitar doctor Dan Dungaciu, şi domnul Remus Ioan Ştefureac, director al INSCOP Research şi coordonator al think tank-ului STRATEGIC Thinking Group.

Dan Dungaciu, Director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române: „Ajuns deja la a treia ediţie, Barometrul Securităţii Energetice este o evaluare detaliată a percepţiilor românilor cu privire la politicile şi evenimentele asociate sectorului energetic, în contextul regional şi internaţional mai larg. Mă bucur că avem posibilitatea de a furniza în mod constant decidenţilor, experţilor şi tuturor celor interesaţi date riguroase şi complexe care permit înţelegerea corectă a tendinţelor principale din societatea românească pe subiecte de maxim interes”.

Remus Stefureac, Director INSCOP Research şi coordonator al think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group: „Epidemia de coronavirus şi-a pus o amprentă puternică asupra percepţiei populaţiei cu privire la vulnerabilitatea economiei româneşti. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care înregistrăm o creştere puternică de aproape 10 procente a ponderii populaţiei (82,3% în 2021 faţă de 73,6% în 2020) care este de părere că proiectele mari de investiţiii din domeniul energiei ar trebui încurajate de statul român. Astfel, datele sociologice oferă o validare publică indubitabilă pentru una dintre direcţiile strategice de acţiune ale statului român, vitală în orice proiect de construcţie şi dezvoltare prezentă şi viitoare a ţării”.

Barometrul este structurat pe trei capitole (Cap. I: Percepţii generale privind direcţia în care merge România, Cap. al II-lea: Securitate energetică – Politici publice în domeniul energiei, Cap. al III-lea: Evaluări ale populaţiei cu privire la relaţiile internaţionale) şi include date spectaculoase despre direcţia ţării, încrederea în instituţii, accesul şi extinderea reţelei de gaze naturale, schimbarea furnizorilor, protejarea consumatorilor vulnerabili, marile investiţii din energie, extinderea producţiei de energie nucleară, exploatarea gazelor de la Marea Neagră, taxarea în domeniul energetic, naţionalismul economic asociat sectorului energetic, Acordul Verde European, relaţia cu Uniunea Europeană, relaţia cu SUA, încrederea în alte ţări.

Evenimentul de lansare poate fi urmărit live aici: https://www.privesc.eu/Arhiva/95016/

Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale