Publicat: 4 Mai, 2016 - 09:27

Ediția aniversară FFE XX se va desfășura în perioada 5-29 mai 2016 în București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Hunedoara, Târgu Mureș și Timișoara. Cel mai mare număr de filme dintre toate edițiile anterioare: 85! Cel mai mare număr de săli de proiecție în București: 8. Acestea sunt: Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Cinema Pro, Institutul Cultural Român, Spațiul Public European, Institutul Cervantes, Centrul Ceh, Institutul Italian de Cultură 'Vito Grasso'. Partenerii tradiționali ai Festivalului, centrele și institutele culturale, s-au străduit să contribuie la atmosfera sărbătorească a unei ediții aniversare prin oferirea spatiilor lor pentru proiecții gratuite.

Cel mai mare număr de orașe în care FFE organizează proiecții : 6. În afară de București, Festivalul are în 2016 ediții la Baia Mare, Cluj-Napoca, Hunedoara, Timișoara și Târgu Mureș, ajungând astfel în premieră în Baia Mare și Cluj-Napoca.

Ambasadorul onorific al ediției aniversare este Anca Damian, care a avut generozitatea să ne propună o idee de promovare, și a realizat clipul FFE XX. Puteți găsi pe pagina de facebook câteva imagini în exclusivitate de la filmare. https://www.facebook.com/ffeRomania/

Printre celelalte noutăți menționăm secțiunea dedicată celor 10 prieteni speciali ai Festivalului ; ambasadorii onorifici ai ultimelor 10 ediții ale Festivalului, regizorii care ne-au oferit ideile spoturilor de promovare, regizate și produse de ei. Aflați detalii și puteți revedea clipurile în secțiunea '10 prieteni' de pe www.ffe.ro.

Pentru că 2016 este anul Shakespeare (chiar în luna aprilie se împlinesc 400 de ani de la moartea Marelui Bard), am pregătit, împreună cu Consiliul Britanic din România, o secțiune specială, denumită 'Shakespeare 400'.

De asemenea, este un an în care muzică vă avea un loc special. Veți afla mai multe în curând, dar pregătiți-vă să fiți surprinși!

FFE XX se va desfășura în perioada 5-29 mai 2016 în București și în cinci orașe din țară, astfel:

București 5-15 mai

Baia Mare 13-15 mai

Cluj-Napoca 20-22 mai

Târgu Mureș 20-22 mai

Hunedoara 27-29 mai

Timișoara 27-29 mai.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale ale țărilor europene, sub patronajul EUNIC București.

Organizatorii mulțumesc partenerilor pentru sprijinul oferit: Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), Arhiva Națională de Filme, Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), Programul CinED (realizat de Institutul Francez, Societatea Culturală NexT și Asociația Culturală Macondo), Primăria Municipiului Baia Mare, Fundația Baia Mare 2021, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Asociația Cluj-Napoca 2021, Primăria Municipiului Hunedoara, Muzeul Castelul Corvinilor, Facultatea de Inginerie Hunedoara, Primăria Municipiului Tîrgu-Mures, Asociația K'arte, Cinema ARTA — Tg Mureș, Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Ambasada (proiect al Asociației CASA PLAI), Bucharest City App, Dilema Veche, Cinemagia, news.ro, eskape.ro, Observator Cultural, Suplimentul de cultură, Igloomedia, Kamikaze, LiterNet.ro, Româniapozitivă.ro, Agentiadecarte.ro, Zeppelin.

Institutul Cultural Român