Publicat: 13 Ianuarie, 2016 - 15:12

Performanță de invidiat la Universitatea de Vest din Timișoara. Nouă cercetători ai instituției au fost premiați de către Academia Română pentru lucrări științifice publicate în anul 2013. Specialiștii UVT au obținut distincții în științe tehnice, istorice, matematice, cât și în tehnologia informației.

Premiile Academiei Române se acordă oamenilor de știință și litere, artiștilor români, din țară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea și opera lor, la dezvoltarea culturii și științei românești, după cum menționează organizatorii. Aceștia adaugă faptul că propunerile pentru acordarea premiilor anuale se fac de către institutele de cercetare științifică, de către universități sau de către membrii Academiei Române și se înaintează secțiilor științifice ale Academiei Române, care desemnează membrii juriului. Membrii juriului întocmesc referate de apreciere, evaluând originalitatea fiecărei lucrări propuse, contribuția acesteia la domeniul respectiv și impactul asupra domeniului la nivel național.

'Oamenii sunt cea mai de preț resursă a unei universități, astfel că nu putem vorbi de performanță fără cercetători de valoare. Îi felicit pe premianți, cât și pe cei care se află în spatele lor, întrucât calitatea se poate obține doar prin munca în echipă. Distincțiile subliniază ceea ce clasamentele internaționale au notat deja, faptul că UVT are o bază solidă în cercetare. Ne propunem să mergem pe același drum și să investim în continuare în oameni', spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Au fost distinși de către Academia Română: Radu Păiușan, Petru Jebelean, Marius Paulescu, Eugenia Paulescu, Paul Gravilă, Dana Petcu, Georgiana Macariu, Silviu Panica, Ciprian Crăciun.

ȘTIINȚE ISTORICE ȘI ARHEOLOGIE — PREMIUL 'ALEXANDRU D. XENOPOL'

Lucrarea: Activitatea Uniunii Patrioților (1944-1945) și a Partidului Național-Popular (1946-1949) în Sud-Vestul României, autor: Radu Păiușan

ȘTIINȚE MATEMATICE — PREMIUL 'SIMION STOILOW'

Grupul de lucrări: Radial solutions for singular-Laplacians, autor: Petru Jebelean

ȘTIINȚE TEHNICE — PREMIUL 'ANGHEL SALIGNY'

Lucrarea: Weather Modeling and Forecasting of PV System Operation autori: Marius Paulescu, Eugenia Paulescu, Paul Gravilă, Viorel Bădescu

ȘTIINȚA ȘI TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI — PREMIUL 'GHEORGHE CARTIANU'

Lucrarea: Portable Cloud applications — From theory to practice, autori: Dana Petcu, Georgiana Macariu, Silviu Panica, Ciprian Crăciun

Procedura de propunere, evaluare, dezbatere, cât și luarea unei decizii în vederea acordării premiilor a presupus o perioadă de doi ani, cercetătorii fiind premiați pentru lucrări publicate în anul 2013.