25 aprilie 2024

Scrisoare deschisă către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: Reparaţi greşeala facută în cazul examenului de rezidenţiat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Scrisoare deschisă către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. „Reparaţi greşeala facută în cazul examenului de rezidenţiat din acest an, iar apoi ocupaţi-vă de cauzele sistemice care au condus la această situaţie”

Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), prin vicepreşedintele Ramona Ioana Bruynseels, îi solicită ministrului Sănătăţii să nu îi discrimineze pe absolvenţii facultăţilor de medicină dentară şi farmacie, înscrişi la examenul de rezidenţiat din acest an, care sunt vizaţi de schimbări ale regulilor de admitere. Toţi aceşti tineri au aflat de noile modificări în perioada înscrierii la examen, demers care poate fi considerat un abuz la adresa lor.

„Acest abuz trebuie să înceteze, absolvenţii în cauză sunt nedreptăţiţi şi discriminaţi. Nu se poate să afli accidental că s-au schimbat regulile, aşa ceva nu se întamplă în statele civilizate. Chiar dacă sunt motive care justifică într-o oarecare măsură, comunicarea a fost deficitară şi statul trebuie să recunoască faptul că a greşit.

La fel cum, tot statul trebuie să recunoască şi că este nevoie ca Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, universităţile de specialitate din România şi Ministerul Muncii să se aşeze la masa discuţiilor şi să stabilească strategia de resurse umane în domeniul sănătăţii pentru următorii ani şi care sunt măsurile necesare împlinirii acesteia”, spune Ramona Ioana Bruynseels.

Astfel, este solicitată suplimentarea numărului de locuri şi la medicină dentară şi farmacie, pentru a nu exista discriminare faţă de alţi absolvenţi ai aceloraşi facultăţi de medicină.

Biroul de presă

*** Stimate domnule ministru Alexandru Rafila,

O ţară care nu investeşte în tinerii săi, este o ţară fără viitor!

Vă scriu în urma sutelor de mesaje primite de Partidul Umanist Social Liberal de la tineri absolvenţi ai facultăţilor de medicină dentară şi farmacie, înscrişi la examenul de rezidenţiat din acest an şi discriminaţi de către Statul Român prin una dintre măsurile recente luate de Ministerul Sănătăţii. Mai mult decât atât, parcurgând succesiunea evenimentelor, putem considera că fiecare dintre aceşti tineri este o victimă a abuzului statului, care, prin intermediul Ministerului Sănătăţii a schimbat regulile de admitere la rezidenţiat neanunţat, fără a se comunica corespunzător, tinerii aflând despre schimbare în perioada înscrierii la examen.

Domnule ministru,

Orice schimbare de acest gen trebuie anunţată din timp. În toate statele civilizate unde drepturile omului sunt ocrotite, astfel de modificări sunt operate şi anunţate cu ani înainte, pentru a permite tinerilor reaşezarea priorităţilor şi chiar schimbarea orientării profesionale. Orice deviere de la acest principiu reprezintă un ABUZ pe care Partidul Umanist este nevoit să vi-l semnaleze şi să vă ceară să îl stopaţi şi corectaţi!

Având în vedere că la examenul de rezidenţiat din acest an numărul de locuri la medicină dentară şi farmacie au fost reduse comparativ cu anii precedenţi, vă rugăm să aveţi în vedere suplimentarea acestora şi la aceste specialităţi, nu doar la medicină.

În acest sens, vă rog să iniţiaţi demersuri în vederea remodificării art. 2 alin. 3 al OG nr. 18 din 29.09.2009.

Consider că, prin modificarea acestui articol prin Legea nr. 212 din 21.07.2021, au fost defavorizaţi absolvenţii facultăţilor de medicină dentară şi farmacie, creându-se în acest mod discriminare între absolvenţii aceloraşi universităţi de medicină.

Stimate domnule ministru Rafila,

Nevoia de specialişti în sănătate este la fel de mare şi în acest an, poate chiar mai mare decât în anii trecuţi atât în medicină, medicină dentară cât şi farmacie!

Domeniul medicină este evident deficitar în acest an datorită pandemiei, dar acest lucru nu poate justifica suplimentarea doar pentru acest domeniu, cu atât mai mult cu cât este atestat că serviciile de medicină dentară şi cele de farmacie sunt în continuare deficitare în sistemul de sănătate public.

Tocmai de aceea, considerăm că modificarea articolului mai sus menţionat este nedreaptă, creând discriminare între cele trei domenii.

Mai mult decât atât, schimbarea „regulilor jocului” neanunţat în avans şi necomunicat corespunzător, înainte de susţinerea examenului, este abuzivă, lipsită de respect şi chiar de pragmatism naţional, într-o perioadă în care peste 70% dintre tinerii români declară că intenţionează să plece din România.

Urmând principiile democratice şi constituţionale, Legea trebuie să fie aceeaşi pentru toţi candidaţii la concursul de rezidenţiat şi să le ofere tuturor acestora aceleaşi drepturi, domnule ministru.

În speranţa că apelul nostru va primi atenţia şi rezolvarea cuvenite, vă mulţumesc şi vă doresc succes în mandatul dumneavoastră de ministru al sănătăţii într-o perioadă atât de neagră pentru România.

Cu respect,
Ramona Ioana Bruynseels
Partidul Umanist Social Liberal