5 octombrie 2022

A crescut numărul incendiilor de vegetaţie uscată provocate de către cetăţeni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe fondul unei încălziri timpurii a vremii şi a lipsei zăpezii, au crescut numărul incendiilor de vegetaţie uscată efectuate de către cetăţenii din judeţ, pentru curăţarea terenurilor. În ultima perioadă, aceste incendieri se înmulţesc, şi din păcate, utilizarea focului deschis se execută fără respectarea măsurilor de siguranţă specifice. Mai ales în condiţiile în care vântul, important factor în favorizarea dezvoltării flăcărilor, s-a manifestat violent în ultima perioadă.

Aceste incendieri pun în pericol gospodăriile aflate la limitele de proprietate ale terenurilor care ard. Şoselele sunt inundate cu fum, atunci când suprafaţa incendiată este învecinată cu acestea, existând pericolul de producere a unor accidente rutiere. De asemenea, calitatea aerului este viciată prin cantitatea mare de fum şi de gaze toxice rezultate în urma arderilor. Şi nu în ultimul rând, nu trebuie uitate persoanele care au căzut victime acestor incendii, şi care fie au suferit arsuri grave, fie chiar au plătit cu preţul vieţii faptul că au ignorat pericolul pe care îl reprezintă fenomenul de incendiere.

Pe parcursul zilei de ieri (duminică, 20 februarie a.c.), pompierii militari suceveni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a cinci incendii de vegetaţie uscată. Cu siguranţă, numărul incendierilor a fost mult mai mare, însă cele menţionate au pus în pericol vecinătăţile, fiind anunţate prin numărul unic de urgenţă 112. Astfel, peste 100 de hectare de terenuri au fost afectate în diferite localităţi ale judeţului (Fălticeni – 30 ha, Stroieşti – 50 ha, Solca – 15 ha, Preuteşti (Leucuşeşti) – 10 ha şi Vicovu de Jos – 2 ha).

Misiunile au necesitat o concentrare mare de forţe şi mijloace, atât din partea pompierilor militari, cât şi a Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, pentru a putea limita propagarea focului. Intervenţiile s-au desfăşurat în condiţii extreme, pe suprafeţe extinse, unele cu terenuri accidentate şi greu accesibile, şi pe fondul lipsei resurselor de apă. Sunt situaţii care solicită la maxim capacitatea de intervenţie şi de coordonare a acesteia, astfel încât fenomenul să nu fie scăpat de sub control.

În speranţa că cetăţenii vor conştientiza semnalele de alarmă, revenim şi facem din nou apel la respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii:

– nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;

– nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.);

– interesaţi-vă la Primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

– arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei;

– asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia;

– educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.

* * *

Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice (vânt puternic).

Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.

Reamintim faptul că, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Nu în ultimul rând, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Astfel, prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză.

Purtător de cuvânt – Cpt. Alin GĂLEATĂ

* Recomandare generală: pentru alte informaţii vizitaţi şi pagina de facebook ISU „Bucovina” Suceava – https ://www.facebook.com/ISUSuceava/