27 iunie 2022

A doua săptămână de evenimente din cadrul proiectului „WePerform – Seri de muzică şi teatru” (ediţia a II-a)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Fundaţia Universitatea de Vest din Timişoara, în parteneriat cu Facultatea de Muzică şi Teatru din cadrul UVT, organizează o serie de şapte evenimente în cadrul proiectului „La UVT, Cultura este Capitală!”, cu titlul „WePerform – Seri de muzică şi teatru”, ediţia a II-a. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, staţia Reflecţii şi este finanţat de Municipiul Timişoara prin Centrul de Proiecte.

În cea de-a doua săptămână de evenimente din cadrul proiectului „WePerform – Seri de muzică şi teatru”, vă invităm astăzi, 21 iunie 2022, la un recital de pian şi flaut, intitulat „FIREWORKS”, care se va desfăşura în Piaţa Libertăţii, de la ora 20.

Din repertoriul pianistic vor fi prezentate lucrări de referinţă din creaţia compozitorilor N. Kapustin, F. Chopin, W. A. Mozart, L. van Beethoven şi alţii. În cea de-a doua parte a recitalului, ansamblul „Flautissimo”, creat la iniţiativa profesorului şi solistului Matei Ioachimescu, format din 6 tineri români, propune un eveniment cultural unic în România care promovează muzica cultă contemporană, într-o formulă instrumentală inedită: un ansamblu de flaute, care cuprinde toată familia de flaute moderne, de la flautul bas la piculină. Programul pe care această mini-orchestră îl va prezenta publicului este conceput sub semnul virtuozităţii, de la muzica clasică la acordurile muzicii de film.

În data de 22 iunie, de la ora 20, vă invităm la o reinterpretare a istoriei musicalului, în cadrul unui eveniment eclectic şi atipic, ce combină duetele, terţele şi ariile, cu o ofertă coregrafică în care baletul intră în dialog cu dansul contemporan. Reprezentaţia acestora realizează o trecere organică şi efervescentă printr-o serie de momente cheie din istoria musicalului precum: „The Sound of Music”, „The spoon full of sugar”, Fantoma de la Operă, „I Feel Pretty – West Side Story”, Cocoşatul de la Notre Dames, ş.a.

Evenimentul se va desfăşura pe o scenă clasică, cu grafică specifică, amplasată în Piaţa Libertăţii.

Săptămâna aceasta o încheiem vineri, 24 iunie, de la ora 20:00, în Parcul Dacia, cu un spectacol intitulat „Comedia actorilor”, un teatru de improvizaţie realizat de către studenţii din anul I – licenţă. Această reprezentaţie, ce stă sub semnul inspiraţiei de moment, reprezintă modul în care tinerii actori interacţionează cu publicul în scene de pantomimă, cu muzică şi dans. Dincolo de actul artistic, piesa este văzută ca un pretext pentru deschiderea unui dialog despre importanţa râsului în sănătatea societăţii, între studenţii actori şi studenţi de la filosofie şi psihologie. Dialogul precedă reprezentaţia actorilor şi are ca punct de plecare cartea „Teoria râsului”, scrisă de Henri Bergson şi va avea o serie de întrebări reper: Ce ne face să râdem? Este râsul un mijloc de interacţiune între oameni care nu se cunosc? Despre ce se poate râde? Se poate râde în vremuri triste?

Coordonator: asist. univ. drd. Costa Tovarnisky şi asist. univ. dr. Mirela Puia.

Toate spectacolele din cadrul „WePerform” sunt precedate de ateliere care vor începe la ora 18. În cadrul acestor ateliere, atât copii, cât şi adulţi, vor avea posibilitatea de a intra în contact cu diferite instrumente muzicale, vor avea parte de un workshop de canto sau actorie, realizate de studenţii şi profesorii Facultăţii de Muzică şi Teatru din Timişoara, sau vor putea picta alături de echipa Facultăţii de Arte şi Design.

În cadrul „Artist Talk”, care va avea loc la finalul concertelor, sunteţi invitaţi să interacţionaţi cu artiştii, care sunt bucuroşi să răspundă la întrebările publicului şi să interacţioneze cu acesta.

*** WePerform face parte din proiectul „La UVT, Cultura este Capitală”, parte din Programul Cultural „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” teritoriul Oameni staţia Reflecţii şi este finanţat de Municipiul Timişoara prin Centrul de Proiecte, cofinanţat de Consiliul Judeţean Timiş.

Proiectul „WePerform – Seri de muzică şi teatru” ediţia a II-a, se desfăşoară în pieţele centrale şi în două parcuri din Timişoara, după cum urmează:

– 21 iunie 2022 „FIREWORKS” – în Piaţa Libertăţii;
– 22 iunie 2022, „SEARĂ DE MUSICAL” – în Piaţa Libertăţii;
– 24 iunie 2022, „COMMEDIA ACTORILOR” – în Parcul Dacia;
– 28 iunie 2022, „DAWN-WAY” – în Parcul Carmen Sylva.

Programul şi detaliile despre fiecare eveniment din cadrul proiectului „La UVT, Cultura este Capitală!” cu titlul „WePerform – Seri de muzică şi teatru”, ediţia a II-a, se regăsesc pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/muzicateatrutimisoara şi pe Website-ul: https://fmt.uvt.ro.