12 august 2022

A doua zi de festival SFR: Filme în premieră şi momente CineMemoriam

Movie Theater, Movie, Popcorn, Film Industry, Projection Screen

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Personalităţi din lumea cinematografiei şi invitaţi de seamă continuă să sosească la Iaşi, pentru cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Serile Filmului Românesc. Se anunţă încă trei zile pline de evenimente, la care cinefilii şi iubitorii de cultură sunt aşteptaţi.

A doua zi a început la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi, unul dintre spaţiile în care festivalul a fost organizat încă din primii ani. Filmul Grindul şacalilor a rulat în premieră, iar proiecţia de gală a filmului Imaculat a adunat cinefili de toate vârstele.

Ana Dumitraşcu, despre filmul Imaculat: „A fost un proces destul de lung. Am avut timp sa îmi construiesc personajul şi asta nu se întâmplă foarte des. Aici am avut timp necesar să schimb, să adaug. A ajutat enorm. Am avut repetiţii după repetiţii. Am lucrat pe improvizaţie foarte mult, înainte şi în timpul filmărilor”.

Prof. univ. dr. Laurenţiu Damian, despre filmul Imaculat: „Să vă spun de ce mi-a plăcut? Nu e vorba doar despre un spital. Poate fi un ospiciu sau pot să mă rezum la nişte puncte, puncte, pe care fiecare le interpretează cum vrea. Din ce trăim! Interpretarea e impresionantă. Prin priviri, scene, strânsul de mână. E talent nativ. M-a impresionat. Vă mulţumesc că mi-aţi oferit un film care mi-a amintit de Persona”.

Momente de evocare pentru cei care nu mai sunt

Gala CineMemoriam, printre evenimentele premium ale acestei ediţii, este dedicată celor care nu mai sunt, dar care merită o recunoaştere în cadrul unicul festival dedicat exclusiv filmului românesc. Actorii Florina Cercel, Luminiţa Gheorghiu şi Ion Dichiseanu au fost evocaţi în cadrul unui eveniment complet, cu secvenţe din viaţa acestora şi unde apropiaţii şi membrii familiei au fost prezenţi: Carmen Tănase, Ileana Popovici, Laurenţiu Damian şi Ioana Dichiseanu. Evenimentul a avut loc la Ateneul Naţional din Iaşi.

Carmen Tănase, într-o scrisoare adresată Florinei Cercel: „Uite, ţuca – noi aşa îi spuneam – ţuca. Uite, ţuca, SFR te evocă. Ştii cât e de frumos aici? Ce oameni adevăraţi am cunoscut? Cât de tare te admiră şi te respectă? M-au rugat pe mine să vorbesc despre marea actriţa, Florina Cercel. Eu, rebelă cum mă ştii, vorbesc puţin – spun puţin că nu avem trei zile şi trei nopţi la dispoziţie – despre cum erai tu dincolo de scenă, despre prietenia noastră nărăvaşă, pentru că unde te-ai născut şi ce roluri şi ce premii ai luat, asta se poate citi oriunde”.

Ioana Dichiseanu, despre tatăl ei, Ion Dichiseanu: „Artiştii trebuie să fie nemuritori şi vor fi nemuritori prin rolurile pe care le-au trăit. Artiştii respiră arta. Tata tot timpul era întrebat dacă preferă teatrul sau filmul. Tata spunea: le iubesc pe ambele, dar mai mult iubesc filmul, pentru că filmul rămâne”

Prof. univ. dr. Laurenţiu Damian, despre Luminiţa Gheorghiu: „O mare actriţă şi un mare om. Când o sunam, vocea îi era aceeaşi, o voce puternică, o voce încrezătoare, o voce care îţi dădea întotdeauna speranţe”.

Tot în sala Ateneului a rulat şi filmul Octav, unul dintre cele mai cunoscute filme în care actorul Marcel Iureş a jucat. Peste 200 de cinefili s-au întâlnit cu actorii Marcel Iureş şi Ioan Andrei Ionescu.

Marcel Iureş: „Mă bucur tare mult că sunt aici. Ce m-a atras la această poveste e că nu semăna deloc, dar absolut deloc cu ceea ce era pe piaţa românească. Era o poveste cu oameni, cu copii, cu iarbă şi cu multă emoţie am zis da. Ţin minte că cel mai greu lucru pentru mine a fost machiajul, pentru că a trebuit să-mi pun vârstă pe chipul meu de atunci şi a durat 2 ore, însă a fost bine”.

Cel mai nou film regizat de Cristian Mungiu a adunat peste 400 de spectatori

Punctul 0 al Iaşului a fost punctul de interes al cinefililor şi peste 400 de persoane au participat la proiecţia filmului R.M.N. Proiecţia a fost însoţită de un Q&A cu Macrina Bârlădeanu, Cerasela Iosifescu, producătorul Tudor Reu şi directorul de imagine Tudor Panduru.

Macrina Bârlădeanu, după proiecţia filmului R.M.N.: „O bucurie întotdeauna să revedem filmul sau nu neapărat să-l revedem, că l-am tot văzut, dar să fim într-un mediu de genul acesta. Foarte frumos, ce să zic: şi la Cannes, şi aici. Şi, sincer, emoţiile sunt la fel de mari şi la fel de frumoase, o spun total onest şi chiar aşa este. Este minunat, nu m-am aşteptat. E prima dată când vin la acest festival. Din păcate, nu ştiam de el înainte, când încă eram aici. Mă bucur foarte mult că l-am descoperit şi o să povestesc neapărat mai departe despre el cât mai mult”.

Cerasela Iosifescu, după proiecţia filmului R.M.N.: „Filmul vorbeşte despre condiţia umană, până la urmă, şi despre oameni, despre intoleranţă. Despre imposibilitatea de a se adapta anumitor condiţii, să spunem. Pentru mine este o mare bucurie să pot face parte din această echipă şi mai mult decât atât să mă împart între două proiecţii. Mare, mare bucurie. Revin la Iaşi, un loc minunat în care mă simt extraordinar de bine”.

Tudor Reu, după proiecţia filmului R.M.N.: „Producătorul se bucură pentru publicul acesta minunat şi eu vreau să-ţi mulţumesc pentru ceea ce ai reuşit să faci aici împreună cu echipa ta. E absolut extraordinar festivalul acesta”.

A doua zi a festivalului Serile Filmului Românesc s-a terminat la Amfiteatrul Palas. Peste 100 de spectatori au urmărit un maraton de scurtmetraje româneşti alături de criticul de film Irina-Margareta Nistor. Întâlnirea din faţa marelui ecran s-a terminat cu o discuţie asupra celor vizionate, cu aplauze şi promisiunea că ne revedem şi azi, la cel de-al doilea maraton de scurtmetraje, la Cinema Ateneu.

Biletele sunt puse în vânzare pe eventbook.ro, iar în limita locurilor disponibile pot fi achiziţionate şi direct de la locaţia desfăşurării evenimentelor. Programul complet, pe www.festivalsfr.ro.

sursa foto Pixabay