5 februarie 2023

„A fost odată în Bucovina”: expoziţie şi dezbatere de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului la ICR New York

Distribuie pe rețelele tale sociale:

ICR New York continuă demersul de explorare a istoriei evreilor români înainte şi după Holocaust, printr-un eveniment referitor la destinul comunităţii evreieşti din Suceava, deportată în Transnistria în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, realizat împreună cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, vineri, 27 ianuarie 2023, la sediul din inima Manhattan-ului, chiar de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Evenimentul constă dintr-o expoziţie de fotografie documentară, intitulată „A fost odată în Bucovina”, care prezintă istoria evreilor suceveni înainte şi după deportarea în Transnistria din anul 1941 prin intermediul amintirilor şi imaginilor de familie ale copiilor unora dintre supravieţuitori, astăzi împrăştiaţi în întreaga lume. Expoziţia este bazată pe cartea omonimă de mărturii şi amintiri coordonată de Lily Pauker, provenită dintr-o familie de evrei deportaţi.

În completarea expoziţiei, va avea loc o masă rotundă, la care vor participa o parte dintre autorii textelor cuprinse în cartea menţionată, Harry Bolner, Alina Budin, Paul Leinburd, Eugen Weitmann, precum şi coordonatoarea lucrării, Lily Pauker.

Evenimentul va fi deschis printr-o alocuţiune rostită de ambasadorul Cornel Feruţă, Reprezentant Permanent al României la ONU, urmată de două intervenţii de orientare susţinute de dr. Diana Dumitru, expert în studierea Holocaustului, profesor invitat la catedra de studii româneşti „Ion Raţiu” din cadrul Universităţii Georgetown din Washington, dr. Marius Cazan, cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Expoziţia „A fost odată în Bucovina” va putea fi vizitată până în 15 februarie în Galeria „Brâncuşi” a ICR New York, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 17:00.

Mai multe informaţii la:

Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/
Website: https://www.rciusa.info/
Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/
Twitter: https://twitter.com/RomanianY
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw

Sursa foto ICR New York