26 iunie 2022

A început Congresul Studenţilor din România, ediţia 2022

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României sprijină studenţii în lupta împotriva diminuării exodului de inteligenţă

Uniunea Studenţilor din România (USR) organizează, în perioada 19-21 mai, Congresul Studenţilor din România (CSR), cel mai important congres studenţesc din ţară, care reuneşte tineri din diferite colţuri ale ţării.

În cadrul evenimentului, Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, partener de tradiţie al USR, va acorda, începând din acest an, Premiul „Tinerii Dezvoltă România”, pentru cea mai bună viziune propusă de studenţi, care răspunde tematicii fiecărei ediţii în parte.

Premiul este acordat în urma organizării unui concurs, în perioada premergătoare congresului, adresat atât studenţilor din România, cât şi studenţilor români care studiază în afara ţării şi care participă la Congresul Studenţilor din România.

„Prin organizarea acestui concurs, în cadrul parteneriatului cu USR, Fundaţia Dan Voiculescu şi-a dorit să identifice motivele pentru care studenţii ar alege să rămână în ţară, deoarece tema din acest an este „Stoparea exodului de inteligenţă”, una dintre cele mai importante probleme ale ţării noastre. FDVDR s-a alăturat acestei iniţiative şi a dat startul unui concurs, care să ne ajute să identificăm motivele concrete pentru care tinerii ar renunţa la ideea de a părăsi România. Tema ediţiei din acest an a CSR se află în concordanţă cu viziunea FDVDR, în ceea ce priveşte dezvoltarea României, pe termen lung”, a declarat Laura Stancu, Manager de Proiect FDVDR.

Congresul Studenţilor din România este cel mai important congres studenţesc din ţară, care reuneşte tineri din diferite colţuri ale României. Studenţi care vor să fie eroi pentru ţara lor, se unesc timp de trei zile, dezbat împreună viziunile asupra principalelor probleme de la momentul actual, îşi setează obiectivele şi îşi planifică paşii care îi vor duce către realizarea lor concretă.

„Ţara noastră se clasează pe locul 2 la numărul de persoane care au emigrat către alte ţări, cu scopul de a studia, lucra sau locui. Această problemă a început cu anii ’90, când graniţele s-au deschis şi oamenii au simţit atracţia unor standarde de viaţă superioară în ţările vestice. Într-un timp foarte scurt emigraţia a devenit un fenomen de masă în România. În prezent se resimte impactul masiv al migraţiei în toate domeniile pilon ale ţării, iar segmentul cu cea mai mare pondere este reprezentat de tineri. Acum a sosit momentul să ne implicăm în mod activ în combaterea lui, iar pentru a aborda problematica au fost create cinci grupuri de lucru – economic, egalitate de şanse, academic-educaţional, dezvoltare regională şi mediu, digitalizare, care vor analiza subiectul din diferite perspective, urmând ca la final să prezinte rezoluţiile lor”, a declarat Ina Nimerenco, Preşedinte USR.

Uniunea Studenţilor din România este una dintre cele mai mari federaţii studenţeşti, reunind 102 organizaţii membre în peste 30 de universităţi. Scopul statutar este acela de a reprezenta, promova şi apăra drepturile studenţilor, în raport cu actorii relevanţi la nivel naţional, în special cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Parlamentul, Guvernul, Preşedinţia României, precum şi Municipalităţi şi Universităţi.

Printre oficialităţile care vor participa la CSR 2022 se numără: Sorin Mihai CÎMPEANU, Ministrul Educaţiei, Sebastian-Ioan BURDUJA – Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Kacso-Doboly Izabella-Maria – Secretar de Stat în Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Ludovic ORBAN – Deputat, Victoria-Violeta ALEXANDRU – Deputat, Rodica Boancă – Senator, Oana Silvia ŢOIU – Preşedinta Comisiei pentru Tineret şi Sport din cadrul Camerei Deputaţilor, Vlad Doicaru – director Huawei România, Rareş DINU – Antreprenor şi Membru în Romanian Business Leaders, Vlad CĂMĂRĂŞOIU – Fondator Easy Bitez şi Wine Street.

Congresul Studenţilor din România din acest an doreşte să atingă scopul diminuării exodului de inteligenţă şi de a aduce studenţii români mai aproape de oportunităţile pe care le oferă România.

Sursa foto: Pixabay