5 octombrie 2022

A IV-a ediţie a Conferinţei Naţionale „Constantin Brătescu”, pentru tinerii geografi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Ovidius din Constanţa a organizat a IV-a ediţie a Conferinţei Naţionale „Constantin Brătescu”, pentru tinerii geografi

Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC), prin Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole (FSNSA), domeniul Geografie, în parteneriat cu Asociaţia Profesională a Geografilor din România (APGR), Society for Urban Ecology (SURE) – South-East Europe Chapter şi Asociaţia Studenţilor Geografi Constanţa (ASGC) a organizat, în perioada 17-19 septembrie 2021, cea de-a patra ediţie a Conferinţei Naţionale „Constantin Brătescu”, informează şef lucrări dr. Mirela Paraschiv.

Potrivit sursei citate, evenimentul ştiinţific dedicat promovării proiectelor de cercetare ale tinerilor geografi din România a reunit, la Constanţa, peste 30 de participanţi, studenţi şi masteranzi geografi de la: Universitatea din Bucureşti, Universitatea Valahia din Târgovişte şi Universitatea din Craiova, alături de studenţii şi masteranzii Universităţii „Ovidius” din Constanţa, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole, de la specializările de licenţă Geografie şi Geografia Turismului, dar şi de la programele de master „Geografie aplicată şi evaluarea resurselor turistice” şi „Conservarea biodiversităţii”.

„Participanţii la eveniment au prezentat aspecte analitice şi bune practici în domeniul dezvoltării durabile, pe diverse teme, precum: calitatea mediului, schimbări climatice, gestiunea ariilor naturale protejate şi calitatea vieţii. De asemenea, prezentările susţinute în cadrul conferinţei contribuie la conturarea unor mai bune politici publice de planificare teritorială pentru guvernanţa spaţiilor urbane şi rurale, cu scopul de a reduce poluarea şi degradarea mediului. Manifestarea ştiinţifică a inclus şi aplicaţii practice de teren privind analiza geografică a zonei costiere a României şi aspecte de ecologie urbană şi de gestiune a patrimoniului cultural construit specifice municipiului Constanţa”, a precizat Mirela Paraschiv.

La eveniment au fost prezenţi şi invitaţi speciali precum: prof. univ. dr. Cristian Iojă, de la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Geografie şi Preşedinte al Society for Urban Ecology (SURE) – South-East Europe Chapter, care a detaliat şi a lansat o dezbatere în plen pe tema provocărilor globale actuale ale oraşelor şi ale vieţii urbane; Dr. Jihene Nouairi, de la Universitatea din Monastir, Tunisia, în prezent post-doctorand al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole, care a evidenţiat impactul ecologic al haldelor de roci sterile generate de exploatările miniere, iar Martina Marei Viti, de la Universitatea din Bologna, Italia, stagiar Erasmus al Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Geografie, le-a vorbit studenţilor despre diversele oportunităţi de practică profesională cu finanţare europeană.

De asemenea, reprezentanţi ai ONG Mare Nostrum din Constanţa partener al conferinţei, le-au prezentat participanţilor activităţile organizaţiei de monitorizare a cetaceelor din Marea Neagră şi de gestionare a deşeurilor marine, rezultatele obţinute în cadrul diverselor proiecte derulate, dar şi posibilităţile de voluntariat şi de implicare profesională pe care le pot accesa tinerii absolvenţi interesaţi de domeniul protecţiei mediului şi conservării biodiversităţii. Totodată, Administraţia Podişului Nord-Dobrogean, un alt partener al manifestării, a discutat cu participanţii la conferinţă despre activitatea ştiinţifică şi de gestiune a ariilor naturale protejate din Podişul Nord Dobrogean, evidenţiind, în acelaşi timp, modalităţile în care studenţii şi absolvenţii geografi pot contribui în special prin intermediul activităţilor de voluntariat.

Evenimentul ştiinţific a fost susţinut financiar prin fondurile Ministerului Educaţiei dedicate desfăşurării de activităţi extracurriculare în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi a fost promovat de către Comisia Europeană în cadrul Săptămânii Europene a Dezvoltării Durabile (https://esdw.eu/country/romania/), ce susţine activităţile şi evenimentele din domeniul dezvoltării durabile realizate la nivel european în a doua parte a lunii septembrie.

Informaţii suplimentare privind Conferinţa Naţională „Constantin Brătescu” sunt disponibile în cadrul paginii web a evenimentului: http://geocncb.weebly.com/.