30 septembrie 2022

A mai trecut o ediţie de Cinemascop – cum a fost

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediţie anul acesta, s-a încheiat pe 7 august. Vizitatorii grădinii de vară au avut parte de 7 zile pline, iar reacţiile pozitive venite din partea vechilor şi noilor fani ai festivalului i-au încurajat pe organizatori. Grădina de vară din Eforie Sud a fost vizitată, între 1-7 august, de peste 1500 de spectatori la proiecţiile de filme europene, 150 de copii la atelierele de creaţie, iar 120 de persoane s-au bucurat de spectacolul de teatru”Ia mai zi ceva!”, organizat de Centrul Educaţional de Arte Performative CEVA.

Cifrele sunt importante, însă mai importante sunt reacţiile publicului, care seară de seară, după film, au împărtăşit cu organizatorii părerile lor despre proiecţii şi atmosferă – unele filme s-au bucurat de aplauze, altele i-au pus pe gânduri pe spectatori, i-au amuzat, sau i-au făcut să-şi îmbrăţişeze mai tare familia. Filmele din selecţia de anul acesta au fost oferite de Goethe-Institut Bucureşti, Institutul Polonez, Institutul Francez, Ambasada Suediei în România, Institutul Cultural Romanşi Centrul Ceh, care este şi organizatorul festivalului, alături de EUNIC România.

Copiii ce au participat la ateliere de creaţie organizate în cadrul evenimentului au desenat, pictat, făcut colaje şi modelat cu plastilină, dar au şi învăţat lucruri noi despre artă. Ceilalţi vizitatori au putut afla mai multe despre arhitectura poloneză sau designul suedez din expoziţiile „Polska Architecture” şi „Sustain Able Voices”, oferite de Institutul Polonez, respectiv Ambasada Suediei. Aceste expoziţii, precum şi „Frenzyforia”, ce se găseşte în white cube-ul E T A J on Wheels din grădină, sunt parte din proiectul Eforie Colorat şi pot fi vizitate până pe 4 septembrie.

Chiar dacă Cinemascop este acum o tradiţie la început de august, grădina de vară este plină de viaţă pe toată perioada estivală. Proiectul Eforie Colorat, organizat de Asociaţia Forumul Artelor Vizuale şi aflat la a doua ediţie, se desfăşoară anul acesta între 4 iulie – 4 septembrie şi aduce o serie de peste 200 de evenimente menite să îmbogăţească viaţa culturală a turiştilor şi localnicilor din Eforie Sud. Aşa că, dacă nu aţi ajuns la Cinemascop, vă puteţi încă bucura de filme şi o sumedenie de alte activităţi în hub-ul în care s-a transformat grădina de vară din Eforie Sud.

Puteţi afla mai multe despre programul Eforie Colorat de pe site şi paginile de Facebook şi Instragram ale proiectului. Despre festivalul Cinemascop – cum a fost la ediţia proaspăt încheiată şi planurile de viitor – aflaţi de pe Facebook şi Instragam.

„Ca de obicei, a fost o mare plăcere să petrecem întreaga săptămână la Cinemascop, în Eforie Sud. După 5 ediţii, simţim că suntem cel mai aproape de ceea ce îşi imagina Centrul Ceh atunci când a redeschis, în 2018, cinematograful abandonat. Acum este un adevărat centru cultural cu un program pe tot parcursul verii, iar spaţiul a devenit mai bine pus la punct ca niciodată în acest an. Bineînţeles, acest lucru nu ar fi fost posibil fără un angajament puternic al partenerului nostru local Eforie Colorat, iar reţeaua largă de parteneri locali, naţionali şi internaţionali este un element cheie pentru succesul întregului proiect”, a spus Robin Ujfalusi, directorul Centrului Ceh.

Atât festivalul Cinemascop, cât şi Eforie Colorat, înseamnă mai mult decât organizarea de evenimente culturale. Prin reactivarea uneia dintre grădinile de vară de pe litoral, atenţia s-a îndreptat către potenţialul pe care aceste spaţii îl deţin şi către repunerea lor în circuit ca elemente active ale patrimoniului cultural. Cu atât mai mult, litoralul românesc nu este asociat în mod normal cu evenimentele culturale şi educative. Însă oraşe ca Eforie Sud au nevoie sporită de aceste componente în viaţa locuitorilor şi, de ce nu, în vacanţele turiştilor veniţi din toată ţara. Cinemascop şi-a dorit şi a reuşit să fie un exemplu de bune practici, iar proiectul Eforie Colorat a desăvârşit scopurile iniţiale.

Organizatori: Centrul Ceh Bucureşti, EUNIC Romania