19 octombrie 2021

A opta campanie de investigaţii arheologice la Periprava

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România (AFDPR), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) şi Fundaţia Doina Cornea din Cluj, organizează a opta campanie de investigaţii arheologice la Periprava.

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România (AFDPR), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) şi Fundaţia Doina Cornea din Cluj, organizează, în colaborare cu Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a opta campanie de investigaţii arheologice în Cimitirul lipovenesc din satul Periprava, comuna C. A. Rosetti, judeţul Tulcea.

Acţiunea are ca principal obiectiv continuarea căutărilor pentru recuperarea şi identificarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în fosta colonie penitenciară.

Cercetările încep în ziua de 5 iulie 2021 şi vor fi efectuate de un colectiv de arheologi condus de domnul Gheorghe Petrov (Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj), alături de care se află domnii Paul Scrobotă (Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud), Horaţiu Groza (Muzeul de Istorie Turda), Gabriel Rustoiu (Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia) şi Marius Oprea (Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România). Acţiunea se desfăşoară în colaborare cu Televiziunea Română şi este sprijinită de Primăria comunei C.A. Rosetti. Finanţarea activităţilor este asigurată din donaţii particulare, prin intermediul Fundaţiei Doina Cornea din Cluj.

AFDPR face un nou apel către acei urmaşi ai victimelor decedate în lagărul de muncă de la Periprava, care nu au fost încă identificaţi şi contactaţi, pentru a intra în legătură directă cu responsabilul cercetărilor arheologice, domnul Gheorghe Petrov (tel. 0721-400.396), în vederea îndrumării acestora către autorităţile care au în sarcină stabilirea identităţii osemintelor recuperate.