13 august 2022

A V-a ediţie a Festivalului Limbii şi Culturii Idiş

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La Bucureşti, la Templul Coral şi la Teatrul Evreiesc de Stat, va avea loc, în zilele de 30-31 mai 2022, cea de-a V-a ediţie a Festivalului Limbii şi Culturii Idiş.

Limba idiş a fost, până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, limba vorbită de către majoritatea evreilor europeni şi în care a fost creată o bogată literatură.

Data de 30 mai a fost aleasă ca Ziua Limbii şi Teatrului Idiş la propunerea deputatului Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Iniţiativa legislativă a fost adoptată în unanimitate de către Parlamentul României.

Această zi a fost instituită ca Ziua Limbii şi Teatrului Idiş deoarece în 1901, la 30 mai, s-a născut la Cernăuţi Iţic Manger, poet şi prozator, unul dintre maeştrii literaturii idiş din prima jumătate a secolului al XX-lea.

Festivalul Limbii şi Teatrului Idiş se va deschide luni, 30 mai 2022, la ora 17, la Templul Coral din Bucureşti.

După inaugurarea oficială, la ora 18 va avea loc spectacolul artistic oferit de Teatr Zydowski (Teatrul Evreiesc) din Varşovia. O oră mai târziu, Andrei Munteanu va susţine conferinţa intitulată „Teatrul idiş între tradiţie şi modernitate”, după care va rula un film polonez în limba idiş, cu subtitrare în limba engleză.

Marţi, 31 mai 2022, Festivalul va continua la Templul Coral din Bucureşti, la ora 15.30, cu o conferinţă ţinută de dr. Anca Tudorancea şi intitulată „Papirene Kinder – idişul ca limbă de expresie a suferinţei”. De la ora 16, conf. univ. dr. Felicia Waldman va conferenţia pe tema „Muzica idiş în Bucureşti în secolele XIX şi XX”.

Programul celei de-a V-a ediţii a Festivalului va continua la Teatrul Evreiesc de Stat, unde accesul publicului este gratuit, cu rezervare prealabilă la numărul de telefon 0766.378.259.

De la ora 17 va avea loc un recital de muzică idiş susţinut de TES Orchestra, dirijor Bogdan Lifşin.

La ora 19, în încheierea Festivalului, va avea loc spectacolul „MANGERKABARET”, după Iţik Manger, spectacol recent intrat în repertoriul Teatrului Evreiesc de Strat. Scenariul şi regia artistică: Andrei Munteanu. Pregătirea muzicală: Bogdan Lifşin, Mihai Murariu.

Dept. Cultură, Artă şi Media al FCER