18 august 2022

A X-a conferinţă internaţională STESSA, aniversară, dedicată memoriei profesorului Victor Gioncu, de la UPT

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Conferinţa internaţională STESSA (Comportarea Construcţiilor Metalice în Zone Seismice – Behaviour of Steel Structures in Seismic Areas) a fost iniţiată în 1994, la Universitatea Politehnica Timişoara, ca o recunoaştere a şcolii de construcţii timişorene în general şi a celei de construcţii metalice în special.

Ideea conferinţei a aparţinut prof.dr.ing. Victor Gioncu, de la Universitatea Politehnica Timişoara, iar organizarea a fost realizată atunci de Departamentul de Construcţii Metalice şi Mecanica Construcţiilor, preşedintele Comitetului Ştiinţific fiind profesorul Federico Mazzolani, de la Universitatea Federico II din Napoli, Italia, Doctor Honoris Causa al UPT.

Seria internaţională de conferinţe de specialitate privind comportarea structurilor din oţel în zone seismice (STESSA) a fost iniţiată cu scopul de a umple golul dintre rezultatele cercetării ştiinţifice, codificarea proiectării şi aplicarea acestora. Misiunea sa principală este de a oferi un forum internaţional pentru cercetători şi ingineri pentru a împărtăşi cu colegii lor cele mai recente evoluţii în domeniul comportării seismice a structurilor din oţel.

Prima ediţie a conferinţei STESSA a avut loc la Timişoara, România, în iulie 1994. După evenimentul de succes, conferinţa s-a repetat o dată la trei ani, călătorind în întreaga lume: Kyoto (Japonia, 1997), Montreal (Canada, 2000), Napoli (Italia, 2003), Yokohama (Japonia, 2006), Philadelphia (Statele Unite ale Americii, 2009), Santiago (Chile, 2012), Shanghai (China, 2015) şi Christchurch (Noua Zeelandă, 2018).

La această ultimă conferinţă, Universitatea Politehnica Timişoara a fost reprezentată de acad. Dan Dubină şi prof.dr.ing. Aurel Stratan, membri ai Comitetului Ştiinţific Internaţional, respectiv prof.dr.ing. Daniel Dan, prorector, membru al Comitetului Internaţional Consultativ.

La ultima ediţie, de la Christchurch, s-a stabilit ca viitoarea reuniune (STESSA 2021), cu caracter aniversar, să aibă loc la Timişoara, Universitatea Politehnica Timişoara fiind aleasă drept gazdă, într-o competiţie cu contracandidaţi puternici, Universitatea din Salerno – Italia, Universitatea British Columbia din Vancouver – Canada şi Universitatea din Cincinnati – USA, academicianul Dan Dubină fiind cel care a prezentat şi susţinut candidatura Universităţii Politehnica Timişoara.

Ediţia aniversară, a X-a conferinţă STESSA, planificată pentru 2021 dar amânată din cauza pandemiei, revine la Timişoara, oraşul unde a început, ca un omagiu adus lui Victor Gioncu, iniţiatorul acesteia.

Ca şi în ediţiile precedente, STESSA 2022 reuneşte academicieni, cercetători şi ingineri din întreaga lume pentru a discuta despre cele mai recente evoluţii legate de comportamentul structurilor de oţel în zonele seismice. Există 126 de lucrări ştiinţifice şi şase prelegeri principale, organizate pe următoarele subiecte:

– Elemente structurale

– Îmbinări structurale

– Performanţa antiseism a structurilor

– Structuri hibride şi/sau compuse din oţel-beton

– Sisteme de disipare a energiei induse de cutremur

– Sisteme structurale reziliente la acţiuni seismice cu elemente de siguranţă ramplasabile

– Evaluarea post cutremur şi reabilitarea structurilor

– Coduri şi standarde de proiectare a structurilor rezistente la cutremur

– Structuri cu masa redusă

Ediţia a X-a a STESSA este organizată în comun de Universitatea Politehnica Timişoara, Departamentul de Construcţii Metalice şi Mecanica Construcţiilor, Academia Română, Filiala Timişoara şi Universitatea Federico II din Napoli, Italia, în perioada 25-27 mai 2022. Deschiderea festivă va avea loc în 25 mai 2022, ora 9:00, în Auditorium-ul Centrului de Conferinţe al Universităţii Politehnica Timişoara, Bd. Vasile Pârvan nr. 2B.

Sursa foto: Universitatea Politehnica Timişoara