Publicat: 16 Mai, 2019 - 11:17
Share

În acest moment este în vigoare Atenţionarea hidrologică de cod galben emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), pentru intervalul 16 mai 2019, ora 10.00 - 16 mai 2019, ora 22.00, care vizează creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Someşul Mare, Mureş - bazin superior amonte S.H. Glodeni, Niraj.

COD GALBEN

Ca urmare a propagării viiturilor formate anterior, a precipitaţiilor în curs şi prognozate, se vor produce în continuare creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, judeţul Maramureş, Someşul Mare, judeţul Bistriţa-Năsăud, Mureş - bazin superior amonte S.H. Glodeni şi Niraj, judeţele Harghita, Mureş.

Având în vedere evoluţia evenimentelor hidrologice înregistrate, personalul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa monitorizează cursurile de apă din arealul administrat. Ioana Diaconescu, directorul ABA Someş-Tisa a coordonat în teren intervenţiile pentru diminuarea efectelor inundaţiilor, din noaptea trecută. Au fost mobilizate echipe de intervenţie, imediat ce au fost înregistrate fenomenele hidrometeorologice periculoase din data de 15 mai 2019. Personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud acţionează în continuare pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor şi îndepărtarea blocajelor, pe sectoarele afectate.

La această oră se înregistrează depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile Budac, în localitatea Budacu de Jos şi Dipşa, la staţia hidrometrică Viile Tecii, pe râul Şieu, la Domneşti şi la Şintereag (cota este în creştere, ca urmare a propagării undei de viitură) şi Someşul Mare, la Beclean, de asemenea cotă aflată în creştere, ca urmare a propagării undei de viitură.