Publicat: 29 Martie, 2017 - 10:22

Ce semnificatie are condamnarea la inchisoare cu executare a Elenei Udrea? Ce a promis aceasta si ezita sa faca? Cum a fost abandonata de Traian Basescu? Acesta nu mai are forta necesara sa o apere? Sau refuza sa o faca in urma unui targ? Iata cateva intrebari suficient de provocatoare pentru a ma determina sa incerc un raspuns.

Marti seara, am acceptat invitatia lui Victor Ciutacu de a dezbate, impreuna cu Elena Udrea, semnificatia acestei grele condamnari. Am facut-o cu atat mai mult cu cat a fost prezent si Razvan Savaliuc, unul dintre cei mai buni ziaristi de investigatie in materie de justitie, care a studiat temeinic dosarul. Nu stiam ca voi avea si surpriza unei interventii telefonice in direct a lui Traian Basescu. Marturisesc ca ma asteptam la o bomba. Care, intr-un fel, fusese anuntata chiar de Elena Udrea. Aceasta, intr-o interventie telefonica la Antena 3, in cursul dupa-amiezii, informase opinia publica asupra faptului ca este dispusa sa faca dezvaluiri devastatoare despre sistemul care a condamnat-o. Am fost insa dezamagit.

Singurul fapt cu adevarat relevant in dezbaterea initiata de Ciutacu a fost ca, la a doua condamnare a fostului premier Adrian Nastase, verdicul a fost dat in baza unor biletele trimise sau schimbate, nu s-a inteles prea bine, de Florian Coldea si George Maior. Cei doi fosti corifei ai Serviciului Roman de Informatii si stapanii indiscutabili ai binomului din care facea parte si Directia Nationala Anticoruptie. Sau mai exact a trinomului care o integra si pe Livia Stanciu, presedinta de atunci a Inaltei Curti. Daca asa stau lucrurile, daca verdictul s-a dat in baza unor biletele scrie de sefii Serviciului Roman de Informatii, avem o imagine cat de cat concludenta a modului in care actiona sistemul.

Ma asteptam, asadar, la dezvaluiri majore facute de Elena Udrea. Cu exceptia de mai sus, nu s-a intamplat nimic. Cocosata de greaua pedeapsa cu inchisoarea primita intr-o prima instanta, Elena Udrea a avut un stil mai degraba defensiv decat ofensiv. Cred ca si pentru ea este limpede ca, de la 6 ani de inchisoare, este aproape cu neputinta ca, la instanta de apel, sa fie achitata. Daca se mentine verdictul, atunci, scazandu-se perioada cat s-a aflat in arest, ea va avea de executat o lunga perioada in penitenciarul Targsor. Incepand, e de presupus, chiar din acest an. In plus, la apel, procurorii vor lansa, cu certitudine, acuzatii noi. Greu de presupus ca acestea vor putea fi contracarate de probele tinute inca la sertar de aparare. In aceste conditii, singura salvare teoretica a Elenei Udrea este lansarea pe piata a unor dezvaluiri cu adevarat cutremuratoare si devastatoare despre sistem, de natura sa arunce in aer nu numai acest verdict care o priveste direct, ci si multe alte condamnari politice din ultimii ani.

Exemplul vizandu-l pe Adrian Nastase ar trebui sa il vedem generalizat prin probele pe care Elena Udrea, daca le are, le-ar putea furniza.

Sper ca Victor Ciutacu nu se supara daca dezvalui faptul ca, spre sfarsitul dezbaterii, mi-a trasmis un SMS prin care m-a informat ca va intra si Traian Basescu in direct si m-a rugat sa nu intru intr-o polemica cu acesta, pentru a nu bloca dezvaluirile pe care urma sa le faca. Evident, am acceptat. Iar Traian Basescu a intrat in direct. A fost una dintre cele mai moi interventii pe care acest personaj le-a avut vreodata. A aparat-o pe Elena Udrea din complezenta. Fara convingere. Fara prea multe argumente. Fara a face nici macar o singura dezvaluire despre sistemul pe care l-a creat, l-a condus si care, iata, s-a intors impotriva protejatei sale. Dar si a familiei lui. Din nou, iluziile mele au fost spulberate.

Daca nu cumva cele doua personaje s-au aflat sub efectul unui soc si la capatul unei zile traumatizante, atunci faptul ca Elena Udrea s-a abtinut sa faca dezvaluiri despre sistem, la fel ca si Traian Basescu, are o semnificatie aparte. Pe care o citesc in urmatoarea cheie: nu este deloc exclus ca, pentru a-si salva pielea, Traian Basescu sa fi fost redus de sistem la tacere. Si sa fi acceptat cu cinism sacrificarea Elenei Udrea. Iar Elena Udrea, stiind acest lucru, este posibil sa isi fi luat o pauza pentru a se pregati sa lupte in continuare de una singura. 

Format: