25 octombrie 2021

Abbas a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu referire la situatia din Ierusalimul de Est (QUDS)

ABASS lider palestinian
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Liderul palestinian, Mahmoud Abbas, a cerut vineri, 7 mai, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU din cauza situației din Ierusalimul de Est, unde continuă ciocnirile dintre palestinieni și reprezentanții forțelor de securitate israeliene. Acest lucru a fost raportat de agenția palestiniană de știri, WAFA.

„L-am instruit pe trimisul nostru la ONU, Riyad Mansur, să inițieze convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pentru a lua decizii adecvate cu privire la Ierusalim”, a spus el.

Palestina se bazează pe sancțiuni ONU împotriva Israelului

Statul Palestinian intenționează să inițieze  o rezoluție a Consiliului de Securitate împotriva anexării văii Iordanului
Abbas intenționează, de asemenea, să facă apel la Liga Statelor Arabe, la Organizația de Cooperare Islamică și la Consiliul pentru Drepturile Omului „să ia măsurile necesare pentru a proteja Ierusalimul” și pentru a proteja „drepturile palestinienilor și altarele lor”. El a dat instrucțiunile relevante ministrului afacerilor externe din Palestina, Riyad al-Maliki, in acest sens.

Pana sambata, la aceasta ora, ca urmare a ciocnirilor cu armata israeliană din estul Ierusalimului, aproximativ 200 de palestinieni au fost răniți . Zeci de persoane au fost reținute, 20 de persoane au fost spitalizate și încă doi jurnaliști care au acoperit evenimentele au fost grav răniți din cauza acțiunilor forțelor de securitate. Majoritatea ciocnirilor cu militarii au avut loc lângă moscheea Al-Aqsa.

Ciocnirile dintre palestinieni și poliția israeliană au început să aibă loc în Ierusalimul de Est odată cu debutul Ramadanului, care anul acesta a început pe 13 aprilie în majoritatea țărilor musulmane și va dura 30 de zile.

Agravarea conflictului palestiniano-israelian a avut loc în mai 2018, după ce Statele Unite au deschis o nouă ambasadă în Israel, mutând-o de la Tel Aviv la Ierusalim. Astfel, SUA au recunoscut de facto Ierusalimul drept Capitala Statului evreiesc. Palestina consideră o parte a orașului ca fiind teritoriul său.

Ca urmare a ciocnirilor cu armata israeliană în partea de est a Ierusalimului, aproximativ 200 de palestinieni au fost răniți. Zeci de persoane au fost reținute, 20 de persoane au fost spitalizate și încă doi jurnaliști care au acoperit evenimentele au fost grav răniți din cauza acțiunilor forțelor de securitate.

Enoriașii au fost împușcați cu gloanțe de cauciuc, au fost folosite grenade de asomare și gaze lacrimogene, după care aproximativ două sute de ofițeri ai legii au asaltat curțile moscheii si sălile de rugăciune și au forțat oamenii să părăsească clădirea. Poliția israeliană si elemente ale Tsahal (armata) împiedică și activitatea presei locale si internaționale.

În acest moment, ciocnirile continuă în estul Ierusalimului, precum și în suburbiile capitalei.

foto DW

Ciprian Pop