Publicat: 31 Iulie, 2015 - 12:46

O nouă generație de viitori asistenți medicali generaliști, absolvenți ai Școlii Postliceale Sanitare 'Carol Davila', a depus astăzi Legământul Asistentului Medical, celebrând totodată încheierea celui de-al 25-lea an de activitate al primei școli sanitare și cea mai mare instituție particulară de învățământ preuniversitar din România.

La finalul a 3 ani de efort în pregătirea pentru profesia de asistent medical generalist, un număr de 368 de elevi și-au creat șansa de a practica una dintre cele mai nobile profesii și una dintre cele mai căutate pe piața muncii europene. 

'Suntem cu toții mândri de voi, iar astăzi, în mod special, vă felicităm pentru toate rezultatele bune și frumoase pe care le-ați obținut în toți acești ani de școală și suntem convinși că veți avea rezultate bune și de aici înainte, în practicarea profesiei. Faptul că suntem astăzi pe această scenă se datorează în primul rând doamnei dr. Mioara Mincu, fondatoarea acestei școli în urmă cu 25 de ani', a spus prof. Daniela Stoian, director al Școlii Postliceale Sanitare 'Carol Davila'.

Ceremonia a fost găzduită de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central 'Dr. Carol Davila',  spital partener al școlii noastre în instruirea clinică.

'Nu întâmplător absolvenții Școlii Postliceale Sanitare 'Carol Davila' se află astăzi aici, în Amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central 'Dr. Carol Davila'. Numele celui care a pus bazele medicinei moderne și ale învățământului medical în România, CAROL DAVILA, unește într-un lanț al valorii umane instituții reprezentative în domeniul sănătății și a educației pentru sănătate', a mai spus prof. Daniela Stoian.

'Sunt onorată că mă aflu alături de voi și sunt onorată că vă aflați aici, în acest amfiteatru. Anul acesta spitalul nostru împlinește 185 de ani de existență și este cel mai mare spital militar din România',  a afirmat doamna Georgeta Grosu, Director de Îngrijiri al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central 'Dr. Carol Davila'.

'Vă doresc să aveți un drum frumos în viață, pentru profesia pe care v-ați ales-o, să ne îngrijiți peste câțiva ani, pentru că este inevitabil să avem la rândul nostru nevoie de îngrijire medicală, și să ne mândrim că am contribuit la pregătirea dumneavoastră ca viitori asistenți medicali', a mai spus doamna Grosu.

Vicepreședinte al Fundației Umaniste Dr. Mioara Mincu, doamna Anca Ducă, le-a mulțumit elevilor prezenți la ceremonie, în numele fundației care coordonează activitatea școlii, pentru faptul că au ales să se pregătească în cadrul Școlii Postliceale Sanitare 'Carol Davila' și pentru că au fost perseverenți și au terminat cu bine cei trei ani de studiu.

'Vreau să vă mai mulțumesc, anticipat, pentru că acolo unde vă veți duce să lucrați, în România sau în altă parte, veți face tot ce puteți să fie cât mai bine. Ați ales o profesie deosebită, aveți o menire foarte frumoasă în viață, profitați de ea și dați tot ce e mai bun din voi', a spus Anca Duca.

Au participat la eveniment reprezentanți ai companiei Medicover România, de asemenea, parteneri ai școlii noastre în pregătirea clinică.  Prezent de 20 de ani în România, grupul suedez Medicover a dezvoltat o rețea ce cuprinde un spital generalist și 16 clinici în București, Timișoara, Cluj, Constanța, Iași, Ploiești și Brașov.

'Anul acesta am desfășurat o serie de proiecte frumoase împreună cu școala dumneavoastră: campanii de informare, workshop-uri pe teme de recrutare,  balul bobocilor și altele. Un număr de peste 40 de elevi ai școlii 'Carol Davila' au participat la stagii de practică în spitalul și clinica Medicover. La rândul nostru, am recrutat în acest an 15 elevi și absolvenți ai școlii în diferite job-uri (în recepție, operator call center/calculator). O poveste de succes este cea a colegei voastre Cristina Dobra, care în urma stagiului de practică și a unei foarte bune integrări în cadrul echipei noastre, a fost angajată în cadrul Medicover încă din anul III, iar după susținerea examenului de absolvire urmează să ocupe un post de asistent medical. Mulțumim școlii pentru colaborare și ne dorim ca pe viitor să avem cât mai mulți și mai buni angajați din rândurile elevilor Școlii 'Carol Davila', a spus doamna Cosmina Boriceanu, reprezentant al companiei Medicover.

Doamna Andrada Saru, absolventă a școlii noastre, în anul 2006, la clasa prof. Maria Pârlog, și în prezent asistent medical în cadrul companiei Medlife,  le-a împărtășit proaspeților absolvenți experiența sa de profesionist. Angajată în cadrul uneia dintre cele mai importante companii medicale particulare din România, doamna Saru are în prezent și numeroase oferte de lucru în Anglia, pentru care a spus că nu s-a decis să opteze.

În cadrul Ceremoniei, le-au fost înmânate certificatele de mobilitate Europass celor 20 de elevi din anii II și III, participanți în proiectul finanțat din fonduri europene: 'Performing abilities în European nursing care', derulat în acest an școlar, în Cipru.

'Un număr de 64 de elevi ai școlii vor beneficia și în următorii doi ani de pregătire profesională la standarde europene înalte, prin stagii practice de câte 3 săptămâni desfășurate în spitale din Grecia și Germania, în cadrul unui nou proiect de mobilitate Erasmus+', a menționat prof. Lidia Moise, profesor coordonator a 3 proiecte europene derulate de școala noastră în cadrul programelor Leonardo da Vinci și Erasmus+.

'O experiență europeană și un astfel de certificat Europass vă va ajuta cu siguranță în carieră, fie că veți decide să plecați în străinătate fie că veți rămâne să ajutați cu profesionalism țara voastră, să iasă dintr-un oarecare marasm în care se află', a spus prof. Nursing Maria Pârlog, profesor monitor nursing în cadrul proiectelor europene Erasmus+ ale școlii și Responsabil Instruire Clinică.

Doamna Director Daniela Stoian a prezentat și acestei generații de absolvenți proiectul 'Tinere Talente', lansat în urmă cu doi ani, care are ca scop formarea si dezvoltarea competențelor didactice și pedagogice ale absolvenților SPSCD în vederea integrării și angajării în învățământul postliceal sanitar.

'Vă invităm să rămâneți alături de noi ca profesori în cadrul școlii. Prin intermediul acestui proiect, 4 dintre cele mai bune absolvente ale școlii noastre au devenit cadre didactice titularizate ai școlii: prof. Raluca Brad, prof. Cristina Costache, prof. Anca Mihai și prof. Mirela Avram'.

Depunerea legământului de profesie a reprezentat momentul cel mai emoționant al ceremoniei. Alături de profesorii care i-au îndrumat de-a lungul celor 3 ani, absolvenții celor 12 clase în frunte cu șeful de promoție Mihaela Ilie, s-au angajat să își exercite profesia cu demnitate,  să respecte ființa umană și drepturile sale și să păstreze secretul profesional.

Cu această ocazie, au fost premiați și elevii anilor I și ÎI, calificarea AMG,  care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură în anul școlar 2014-2015.

Școala Postliceală Sanitară 'Carol Davila' este o instituție de învățământ preuniversitar particular, acreditată, care pregătește asistenți medicali pentru cele trei calificări: Asistenți Medicali Generaliști, Asistenți Medicali de Farmacie și Asistenți Medicali de Balneofiziokinetoterapie și Recuperare.

Fondată în 1990 și condusă până în anul 2008 de către Dr. Mioara Mincu, școala își continuă acum activitatea sub patronajul Fundației Umaniste 'Dr. Mioara Mincu'.

'Unii oameni sunt prea obosiți ca să vă dăruiască un ZÂMBET. Dăruiți-le voi unul, pentru ca nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet decât acela care nu-l mai poate dărui.'

Dr. Mioara Mincu

www.scoalacdavila.ro