Publicat: 2 Noiembrie, 2018 - 11:57
Share

Academia Română organizează în perioada 6-7 noiembrie 2018 două evenimente sub egida "Excelenţă Europeană în Nanotehnologie - EXCELNANO", şi anume prima ediţie a Forumului "Românii în micro- şi nanoelectronică" şi Seminarul Naţional de Nanotehnologie, aflat la ediţia a 17-a.

Forumul "Românii în micro- şi nanoelectronică" va fi găzduit în cele două zile de Aula Academiei Române (6 noiembrie) şi Aula Bibliotecii Academiei Române (7 noiembrie) şi va grupa 3 sesiuni ştiinţifice, în care vor fi prezentate cercetările cele mai avansate ale unor specialişti din Anglia, Belgia, Elveţia, Franţa, România, Spania şi Suedia, o masă rotundă dedicată strategiei domeniului nanotehnologiei şi lansarea cărţii "Advances in Micro-and Nanoelectronics", ce cuprinde contribuţii recente ale cercetătorilor români în micro- şi nanoelectronică.

Regrupând specialişti români din Europa într-un domeniu de vârf, Forumul de la Academia Română are o semnificaţie deosebită în preajma sărbătorii Centenarului Marii Uniri, dar mai cu seamă a preluării de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

"EXCELNANO este construită pe expertiza europeană în nanotehnologie - avem în vedere specialişti şi proiecte - şi prezintă atât realizările recente, cât şi perspectiva pe plan european şi naţional. Acest dublu eveniment trebuie văzut şi în contextul în care România, deţinând în semestrul următor preşedinţia Consiliului UE, va fi organizatoarea evenimentului internaţional EuroNanoForum, în iunie 2019" declară acad. Dan Dascălu, preşedintele Comisiei de Ştiinţa şi Tehnologia Microsistemelor.

Un moment special în cadrul Formului îl reprezintă masa rotundă organizată şi moderată de dr. Andreas Wild, fost director al ENIAC/ECSEL, cu o bogată experienţă în parteneriatul public-privat în nanoelectronică la nivel european, care va antrena în dezbatere companii internaţionale ce activează în România, cu scopul identificării direcţiilor de evoluţie a domeniului de nanoelectronică la nivel naţional.

"Aceste companii oferă în prezent, după unele evaluări, circa 20.000 de locuri de muncă în România. Să nu uităm că nanoelectronica este tehnologia de bază pentru realizarea echipamentelor de comunicaţii şi informatică, atât cele profesionale, cât şi cele de larg consum şi că această tehnologie influenţează decisiv evoluţia tuturor domeniilor şi asigură un suport fizic pentru a 4-a Revoluţie Industrială în curs de desfăşurare", precizează dr. Andreas Wild, moderatorul mesei rotunde, dorind să semnaleze importanţa acestei întâlniri ştiinţifice pentru economia românească. 

Marţi, 6 noiembrie 2018, la ora 13:30, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în Sala de Prezidiu a Academiei Române, va avea loc şi lansarea cărţii "Advances in Micro-and Nanoelectronics", apărută recent la Editura Academiei, majoritatea autorilor fiind prezenţi la Bucureşti, cu ocazia Forumului. Cu acest prilej vor fi evidenţiate varietatea preocupărilor şi recunoaşterea de care se bucură aceşti cercetători români care îşi desfăşoară activitatea în ţară sau în străinătate. De menţionat faptul că întâlnirea cu diaspora reînvie, chiar dacă la scară redusă, o tradiţie a activităţii UEFISCDI.

Cel de-al doilea eveniment EXCELNANO este Seminarul Naţional de Nanotehnologie, ediţia a 17-a, organizat cu participarea Comisiei Europene şi a unităţilor de cercetare implicate în Orizont 2020 (2014-2020), care se va desfăşura pe 7 noiembrie 2018, începând cu ora 11, în Aula Bibliotecii Academiei Române. În cadrul Seminarului vor fi furnizate informaţii la zi privind proiecte europene în derulare şi vor fi prezentate perspectivele de evoluţie ale nanotehnologiei, fiind o excelentă ocazie de întâlnire cu specialiştii din străinătate care participă la Forumul "Românii în micro- şi nanoelectronică". În acest an Centenar, Seminarul naţional are ca invitat special Republica Moldova. 

Dublul eveniment EXCELNANO este organizat de Academia Română, Comisia pentru Ştiinţa şi Tehnologia Microsistemelor, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie - IMT Bucureşti, din coordonarea Ministerului pentru Cercetare şi Inovare. 
 

Tag-uri Institutii: