Publicat: 23 Ianuarie, 2016 - 12:21

Joi, 4 februarie, sediul ICR Stockholm va fi gazda unei conferințe susținute de academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Conferința, cu titlul Identitatea românească și latinitatea — semnificații trecute și prezente, este organizată în contextul participării acad. Ioan-Aurel Pop la o sesiune de comunicări științifice organizată de Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord și Academia de Studii Ortodoxe Sfântul Ignatie din Stockholm. ICR Stockholm îl va avea astfel ca invitat, în colaborare cu Ambasada României la Stockholm și Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, pe distinsul profesor, istoric și cercetător român specializat în istoria formării națiunilor, istorie medievală, paleografie latină și studii transilvane. Conferința acad. Ioan-Aurel Pop va dezbate, particularizat la contextul românesc, o temă de interes în acest moment istoric: identitatea națională și construcția acesteia prin reflectarea istorică.

Ioan-Aurel Pop (n.1955) este doctor în istorie, membru titular al Academiei Române (din 2010), profesor universitar, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj din 2012 și director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj din 1993. Ioan-Aurel Pop a fost director al Centrului Cultural Român din New York (1994-1995), director al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (2003-2007) și este autorul a peste 50 de cărți, ediții de izvoare istorice, tratate și manuale universitare, volume îngrijite și a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici etc. În volume separate, reviste de specialitate și publicații de cultură. De-a lungul timpului activitatea sa profesională a fost recunoscută prin numeroase distincții, dintre care amintim ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, prin decret al Președintelui României (2010), medalia Crucea Transilvană din partea Arhiepiscopiei Clujului (2014), Comandor al Ordinului Militar de România (2014), Ordinul Național 'Steaua României'   în grad de Cavaler (2015). Ioan-Aurel Pop este membru al Academiei Europene de Științe și Artă (Salzburg) din 2013, membru al International and Adult Continuing Education (IACE) Hall of Fame, din 2013, membru în Colegiul Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (2013), membru de Onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova (2015). 

Ioana Leca, coordonator de proiect la ICR Stockholm