1 octombrie 2022

Accesul autorităţilor publice locale la finanţare, tema discuţiilor la întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanţii USR

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, astăzi, o întâlnire cu preşedintele USR, Dacian Cioloş, pe tema accesului autorităţilor publice locale la finanţare din fonduri publice naţionale şi europene. La întrevedere au participat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila Cseke şi reprezentanţi ai aleşilor locali USR.

Cu acest prilej, au fost prezentate oportunităţile de finanţare pentru unităţile administrativ teritoriale, care pot fi accesate în condiţii de transparenţă, echilibru şi acces egal.

„Trebuie să ne asigurăm că Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny va fi un instrument de finanţare complementar PNRR, astfel încât cele două resurse de dezvoltare locală să fie valorificate optim”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

În ceea ce priveşte finanţarea alocată prin Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny, Guvernul e angajat ca în baza cadrului legal să garanteze sumele minime de alocare pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, astfel încât să asigure dezvoltarea teritorială echilibrată, indiferent de culoarea politică a conducătorilor autorităţilor locale.

În cazul PNRR, fiecare comună, oraş, municipiu din întreaga ţară vor avea sume prealocate, organizate pe tipuri de investiţii, indiferent de culoare politică. Proiectele vor fi depuse spre finanţare digital, fiecare unitate administrativ-teritorială urmând să opteze pentru oricare dintre categoriile de investiţii eligibile.

Participanţii au subliniat nevoia de coerenţă în finanţare, criterii obiective de repartizare şi mecanisme de asigurare că banii s-au cheltuit corect pe fiecare proiect.

Totodată, consultările cu reprezentanţii aleşilor locali privind procedurile şi schemele de finanţare cu bani europeni se vor derula cu asigurarea incluzivă a implicării acestora în cadrul grupurilor de dialog la nivel ministerial care pregătesc alocările de fonduri.

Biroul de presă al Guvernului