Publicat: 22 Noiembrie, 2012 - 08:02

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ecaterina Andronescu, şi directorul general UNESCO,  Irina Bokova, au semnat miercuri, 21 noiembrie, un acord privind înfiinţarea la Măgurele a Institutului de Cercetări Fundamentale în domeniul Fizicii, la nivel de institut UNESCO de gradul II. Acesta se va înfiinţa la solicitarea ţării noastre, iar textul acordului a fost aprobat în Conferinţa Generală a UNESCO din toamna anului 2011.

 Reamintim faptul că în luna septembrie a acestui an, Comisia Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de aproximativ 180 de milioane EUR pentru construirea Centrului de Cercetări Ştiinţifice Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) ce va fi construit în România, pe Platforma de Fizică Măgurele. Proiectul va avea rolul unei platforme paneuropene ce va cuprinde discipline ştiinţifice şi domenii inovatoare precum fizica fundamentală, fizica nucleară, astrofizica, ştinţele materialelor şi ştiinţele vieţii. Platforma reprezintă calea sigură a integrării învăţământului superior şi cercetării în Spaţiul European al cercetării ştiinţifice de vârf şi de avangardă. ELI-NP este parte a proiectului Extreme Light Infrastructure, unul dintre proiectele de infrastructură de cercetare de maximă prioritate pentru Uniunea Europeană.

Parafarea acestui acord deosebit de important pentru cercetarea din România a fost prilejuită de participarea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la prima reuniune mondială a reprezentanţilor statelor-părţi la Programul Educaţia pentru Toţi (21-23 noiembrie, Paris). Reuniunea are două sesiuni - una ministerială, iar cealaltă dedicată funcţionarilor superiori din ministerele şi agenţiile naţionale specializate, responsabile cu aplicarea prevederilor programului respectiv. Educaţie pentru Toţi (EPT) este o iniţiativă dezvoltată la nivel global la care participă atât state membre UNESCO, organizaţii internaţionale, organisme bilaterale, cât şi societatea civilă şi sectorul privat.