Publicat: 15 Februarie, 2017 - 16:58
Share

Parlamentul European a aprobat, miercuri, cu 408 voturi ”pentru”, 254 ”împotrivă” și 33 de abțineri, acordul comercial dintre Uniunea Europeană și Canada. Astfel, românii au posibilitatea să călătorească fără vize în Canada. 

Urmează ca acordul să intre în procedura de ratificare la nivelul fiecărei țări UE.

Înainte de încheierea acestei proceduri, câteva prevederi ale acordului vor intra însă în vigoare. Astfel, de la sfârșitul lunii aprilie românii care au fost deja în Canada vor putea călători fără viză în țara nord-americană. 

Ceilalți cetățeni români vor beneficia de ridicarea vizelor de la 1 decembrie. 

Declarația Președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, referitoare la aprobarea Acordului comercial și a Acordului de parteneriat strategic cu Canada
 
Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a salutat votul de astăzi din plenul Parlamentului în favoarea Acordului economic și comercial cuprinzător (CETA) UE-Canada și a Acordului de parteneriat strategic cu Canada. Votul este expresia unei largi majorități, obținute în urma unei dezbateri ample și detaliate.
 
Președintele Tajani a declarat: „Este un acord bun pentru cetățenii noștri. Acordul va crea noi locuri de muncă și va stimula creșterea economică, aducând avantaje pentru întreprinzători și consumatori, ținând cont, în același timp, de preocupările lor. Documentul garantează că standardele ridicate ale UE din domeniul sănătății, protecției mediului și muncii vor fi protejate.

Întreprinzătorii europeni sunt lideri în materie de excelență și calitate. Multe dintre IMM-urile noastre sunt axate pe export. Este în interesul Uniunii Europene să promovăm o politică comercială inteligentă, bazată pe piețe deschise, pe norme juste și pe condiții de concurență echitabile.

Eliminând tarifele și barierele normative și administrative și deschizând în același timp piețele achizițiilor publice, acordul creează oportunități, îndeosebi pentru IMM-uri, făcându-le mai competitive. Economia reală în integralitatea ei, inclusiv investițiile, industria prelucrătoare, serviciile, comerțul electronic, agricultura și pescuitul, va beneficia considerabil de pe urma acestui acord.

Prietenia noastră de lungă durată cu Canada depășește cu mult domeniul schimburilor comerciale. Ea se bazează pe rădăcini culturale comune și pe valori împărtășite, inclusiv o societate deschisă, drepturile omului, statul de drept și dezvoltarea durabilă, care stau toate la baza Acordului de parteneriat strategic.

Am răspuns așteptărilor cetățenilor noștri, oferindu-le o Uniune Europeană puternică, care înfruntă cu succes provocările globale, stabilind reguli și construind parteneriate solide pentru a oferi soluții eficace.

Pentru ca Europa să profite pe deplin de CETA, fac apel la statele membre să îl ratifice rapid.

În domeniul comerțului, la fel ca în cel al cooperării politice, suntem mai puternici împreună.”