17 august 2022

Acorduri de colaborare semnate de Universitatea Politehnica Timişoara cu instituţii de învăţământ superior din Germania

Distribuie pe rețelele tale sociale:

O importantă delegaţie din Germania, reprezentată la nivel academic, politic şi economic, formată din reprezentanţi ai mediului academic, oameni de afaceri, condusă de secretarul de stat Malte Kruckels, s-a aflat miercuri, 25 mai 2022, în vizită la Universitatea Politehnica Timişoara unde, la sediul Bibliotecii UPT au şi fost semnate două acorduri de cooperare cu instituţii de învăţământ superior din landul Turingia.

În cadrul cuvântului de salut, rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a prezentat un scurt istoric al Politehnicii timişorene, subliniind multiculturalismul oraşului, dar şi rolul pe care minoritatea germană l-a jucat în dezvoltarea oraşului.

De asemenea, a fost realizată o prezentare a ceea ce este astăzi Universitatea Politehnica Timişoara, cea mai veche instituţie de învăţământ superior din vestul ţării, cu o istorie şi tradiţii de peste un secol, care a pus bazele înfiinţării celorlalte instituţii de învăţământ superior din oraş şi din regiune, a dezvoltat o bază materială de invidiat, ajungând în topul universităţilor din România.

UPT derulează programe de cooperare cu peste 400 de universităţi din întreaga lume, are numeroase acorduri de diplomă dublă cu instituţii de învăţământ superior din Germania, din Europa şi din lume, iar în prezent derulează o intensă campanie de europenizare şi internaţionalizare a activităţii. Nu în ultimul rând, a fost evocată posibilitatea colaborării şi în cadrul programului E3UDRES2 alianţa universitară europeană din care şi UPT face parte.

Secretarul de stat Malte Kruckels a vorbit despre importanţa stabilirii unor acorduri de colaborare între parteneri din Germania şi din România, atât pe zona universitară, cât şi pe cea economică, în special în Timişoara, unde, pe de o parte, există şi programe de studii în limba germană, iar pe de altă parte, investiţiile germane sunt la un nivel ridicat.

Din partea delegaţiei germane, prof.dr. Jorg Wagner, preşedintele Universităţii de Ştiinţe Aplicate Hochschule Nordhausen a prezentat instituţia pe care o conduce, o universitate mică, dar foarte dinamică, cu programe de studiu şi de cercetare axate pe domenii noi, de actualitate, cum sunt energiile regenerabile, economia circulară şi protecţia mediului, subliniind beneficiile reciproce ale unei colaborări de lungă durată cu Universitatea Politehnica Timişoara.

Dr. Claudia Hillinger, director al Departamentului de Relaţii Internaţionale de la Universitatea „Friedrich Schiller” din Jena, a prezentat salutul preşedintelui instituţiei, subliniind colaborările punctuale începute cu circa 20 de ani în urmă, care s-ar putea extinde, existând o serie de puncte comune de interes.

Evenimentul a cuprins şi semnarea unui acord de cooperare (Memorandum of Understanding) cu Hochschule Nordhausen, precum şi prelungirea acordului inter-instituţional Erasmus+ cu Universitatea „Friedrich Schiller” din Jena.

Lucian Ronkov
Departament Comunicare şi Imagine

Sursa foto: Universitatea Politehnica Timişoara