13 august 2022

Acţiune comună pentru destructurarea unei grupări specializate în trafic de migranţi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere (DPCMIIT) a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul şi Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi şi ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale din Republica Moldova, au efectuat cercetări într-un dosar penal ce a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de migranţi.

În cauză, în data de 19 aprilie 2022, au fost efectuate 66 percheziţii domiciliare pe teritoriul Republicii Moldova (Chişinău şi partea de sud a ţării), activitate desfăşurată ca urmare a încheierii prin intermediul EUROJUST a unui acord de constituire a unei echipe comune de anchetă între autorităţile din România şi cele din Republica Moldova.

Astfel s-a reţinut că, în cursul anului 2021, a fost constituit pe teritoriul Republicii Moldova un grup infracţional organizat, structurat pe criterii ierarhice şi compus din cetăţeni moldoveni, grup specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, constând în recrutare, transport şi transfer de migranţi de origine asiatică, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României către statele din vestul Europei.

Grupul infracţional organizat a acţionat şi pe teritoriul României, prin transportarea migranţilor în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, urmată de facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria şi Bulgaria, destinaţia finală a transporturilor fiind Austria şi Germania. Mai multe astfel de transporturi au fost depistate de poliţiştii de frontieră în PTF Nădlac II şi Borş II, în perioada septembrie 2021-ianuarie 2022.

Migranţii au fost transportaţi în grupuri mici, de aproximativ 6-10 persoane, în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 8.000 de euro de persoană (în funcţie de distanţa parcursă şi segmentul de călătorie oferit).

Transporturile ilegale de migranţi au fost efectuate cu sprijinul unor persoane, prezente în autoutilitare, care au avut rolul de a induce în eroare organele de control, prin simularea unor transporturi reale de persoane şi mărfuri.

De asemenea, transporturile de migranţi au beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul asigurării protecţiei transporturilor, acestea verificând şi semnalând prezenţa în traficul rutier a autorităţilor şi pentru a evita efectuarea unor controale amănunţite în punctele de trecere a frontierei de stat a României.

Sumele de bani rezultate din activitatea de trafic de migranţi au fost investite de membrii grupului infracţional organizat în autoturisme de lux şi imobile aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe teritoriul României au fost documentate 16 transporturi, fiind depistaţi aproximativ 100 de migranţi pe care grupul intenţiona să îi treacă fraudulos frontiera de stat spre ţări din vestul Europei.

În urma activităţilor desfăşurate au fost ridicate în vederea indisponibilizării 26 de autovehicule utilizate la comiterea faptelor şi au fost reţinute pentru 72 de ore, 11 persoane de către autorităţile din Republica Moldova.

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST care a organizat o întâlnire de coordonare şi prin intermediul SELEC. De asemenea, EUROPOL a asigurat schimbul de informaţii între autorităţile din România, Republica Moldova, Ungaria, Austria şi Germania, oferind suport şi din perspectiva analizării informaţiilor transmise.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Naţional de Investigaţii al Republicii Moldova (Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate).

Suportul de specialitate pe teritoriul României a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie.

Video

Sursa foto: IGPR