13 aprilie 2021

Acţiune de ecologizare şi plantare de pomi fructiferi în satul Alma Vii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Vineri, pe 26 martie 2021, echipa Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, alături de comunitatea satului Alma Vii, Primăria Comunei Moşna şi voluntari, a organizat o acţiune de ecologizare şi plantare de pomi fructiferi în satul Alma Vii.

Acţiunea a făcut parte din proiectul „REVEAL Alma Vii – Redescoperiţi Alma Vii”, un proiect complex, integrat, de restaurare şi refuncţionalizare a bisericii evanghelice din sat, co-finanţat prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Au răspuns apelului Fundaţiei primarul şi viceprimarul comunei Moşna, copii, tineri şi adulţi din cadrul comunităţii, voluntari veniţi din diferite colţuri ale ţării special pentru acest eveniment. În total, peste 50 de persoane au fost dornice să contribuie la schimbarea în bine a aspectului satului transilvănean.

Prima parte a evenimentului a fost reprezentată de colectarea deşeurilor din jurul satului, iar după două ore de muncă am continuat cu plantarea a 30 de meri, peri şi gutui de soiuri tradiţionale în grădina centrului de învăţare al Fundaţiei din sat. Fiecare puiet a fost plantat în numele unui voluntar de cursă-lungă al Fundaţiei. Întreaga acţiune a durat 4 ore.

Voluntarii Fundaţiei au organizat jocuri cu cei mai mici participanţi, au fost împărţite gustări sănătoase, iar doritorilor le-au fost oferite broşuri cu sfaturi de restaurare corectă a caselor tradiţionale, publicate în cadrul aceluiaşi proiect.

Întreaga acţiune a fost un adevărat succes, iar participanţii s-au declarat foarte încântaţi de această iniţiativă care sperăm să devină o tradiţie a satului şi după încheierea proiectului. Prin această acţiune am reuşit să aducem împreună autorităţi, voluntari, membri ai comunităţii de toate vârstele care au lucrat pentru un ţel comun: îmbunătăţirea aspectului satului Alma Vii.

În viitorul apropiat vor continua să fie organizate acţiuni asemănătoare, cu implicarea comunităţii satului şi care vor fi făcute publice în perioada următoare, primele dintre ele vizând copiii şi tinerii comunităţii.

Fotografii: https://www.facebook.com/MihaiEminescuTrust/photos/pcb.1625565617616151/1625553724284007

Va mulţumim pentru interes şi vă aşteptăm cu drag în Alma Vii pentru următoarele noastre acţiuni.