9 august 2022

Acţiune de exhumare a primelor victime dintre copiii instituţionalizaţi în Căminului spital pentru minori irecuperabili Păstrăveni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc anunţă că în perioada 12-13 mai s-a desfăşurat o acţiune de exhumare a două dintre victimele Căminului spital pentru minori irecuperabili Păstrăveni, în vederea efectuării unei expertize medico-legale de către experţi din cadrul INML Mina Minovici Bucureşti.

Context:

– Căminul spital de copii deficienţi nerecuperabili Păstrăveni, situat în comuna Păstrăveni, judeţul Neamţ, a fost înfiinţat la 1 octombrie 1966;

– Număr total de decese minori: 394 (241 decese între 1 ianuarie 1980-30 aprilie 1990);

– Căminul avea o capacitate de 130 de locuri, mărită până la 204 locuri, în 1989;

– La 1 octombrie 1966, din cei 130 de asistaţi, 10 erau sugari, 34 preşcolari, 80 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani şi 6 adulţi;

– Majoritatea celor decedaţi făceau parte din grupa de vârstă 1-5 ani (235 cazuri), urmată de grupa 6-10 ani (73 cazuri), grupa 11-18 ani (77 cazuri), între peste 18 ani înregistrându-se 9 decese;

– Principalele cauze de deces consemnate în certificatele de deces sunt: encefalopatie cronică infantilă – 163 cazuri, bronhopneumonie – 119 cazuri, epilepsie – 33 cazuri sau malnutriţie proteo-calorică şi oligofrenie – câte 11 cazuri.

IICCMER a sprijinit demersul procurorilor, oferind consultanţă istorică cu privire la regimul comunist şi asistenţă în demersurile de arheologie contemporană. Expertiza arheologică a fost asigurată de Dr. Constantin Preoteasa, arheolog expert în cadrul Complexului Muzeal Neamţ.

În data de 12 mai a fost exhumată în Cimitirul de la Păstrăveni (jud. Neamţ) o victimă de sex feminin, care la momentul morţii avea vârsta de 17 ani, dintre care 14 ani petrecuţi în Căminul spital Păstrăveni, fiind diagnosticată cu retard mintal global irecuperabil. Cauza oficială a morţii tinerei a fost encefalopatia cronică.

A doua exhumare a avut loc în cimitirul Costişa (jud. Neamţ). Victima, de sex masculin, avea vârsta de 11 ani la momentul morţii, iar conform mărturiei tatălui, oferită reprezentanţilor IICCMER, copilul prezentase primele simptome de boală în jurul vârstei de 5 ani, însă internarea la Păstrăveni a survenit doi ani mai târziu, chiar în zilele de Crăciun. Cauza oficială a decesului a fost anorexie neurogenă. Similar cu cealaltă victimă, primise diagnostic de encefalopatie cronică infantilă, prin factori postnatali.

Demersul este parte a acţiunii de urmărire penală dispusă la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, în baza denunţului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Fragmentele osoase recuperate urmează a fi examinate în cadrul anchetei.

„Mi-am propus ca în mandatul meu să prioritizez, împreună cu colegii mei, proiectele care au ca obiectiv acţiunile de investigare a crimelor şi ororilor petrecute în perioada regimului comunist. Căminul spital de la Păstrăveni a fost numit „orfelinatul groazei”, pentru modul în care au fost trataţi acei copii, aşadar, consider că avem cel puţin datoria morală, faţă de victime, de a afla adevărul despre crunta şi injusta soartă pe care au avut-o, cauzată în mod direct de represiunile regimului comunist. Doresc să le mulţumesc pentru implicare procurorilor care se ocupă de acest caz şi să îi asigur că vor primi tot sprijinul Institutului, în ceea ce priveşte cercetarea şi documentarea cazurilor. Imediat ce ancheta va fi finalizată vom comunica rezultatele obţinute” – a declarat Daniel Şandru, Preşedintele IICCMER.

Pe 31 mai 2007, IICCMER a sesizat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase, prevăzută de art. 358 alin.1, cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal şi art.5 Cod penal, prin organizarea unui regim caracterizat de tratamente inumane şi degradante aplicate minorilor cu handicap sever aflaţi în Căminul spital pentru minori nerecuperabili Păstrăveni (Judeţul Neamţ), în perioada 01.10.1966 – 30.04.1990, cu consecinţa a 394 de decese confirmate. În denunţul depus, IICCMER a susţinut că agenţi ai Statului Român au organizat, implementat şi controlat un regim caracterizat prin alimentaţie necorespunzătoare, nerespectarea condiţiilor minimale igienico-sanitare, lipsa condiţiilor elementare de trai (frig, umezeală, mucegai etc), izolarea de lumea înconjurătoare şi uneori chiar de familie.

Alături de procurori, la exhumare au mai participat organe de poliţie, medici legişti din cadrul INML Bucureşti, experţi ai Institutului Naţional de Expertize criminalistice.

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: IICCMER sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului