Publicat: 18 Iunie, 2018 - 13:50
Share

A saptea ediție a campaniei de "Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin", derulată de către Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" și Patriarhia Română, a avut loc sâmbătă în comuna Glina. 35 de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani au fost examinate gratuit de către specialiști, fiind supuse testului Babeș-Papanicolau.

"Este o activitate foarte importanta si consider ca multe institutii si ONG-uri ar trebui sa se implice in astfel de activitati, in special pentrupentru ca Romania este pe primul loc in Europa la numarul de cazuri de cancer de col uterin. Statisticile realizate pana acum in cele 7 editii ale campaniei au aratat ca dintre cele 200 de femei investigate, aproape jumatate au probleme de sanatate, ceea ce reprezinta un procent ingrijorator. Campania se adreseaza momentan zonei Ilfov si Bucuresti, insa mai mult ca sigur, acest fapt este relevant pentru toata tara. Este foarte important sa se dezvolte aceasta campanie la nivel national. Este importanta si benefica implicarea Bisericii Ortodoxe Romane in aceasta activitate pentru ca aceasta a fost cea care a mobilizat comunitatile", a declarat Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului.

În acelaşi context, dr. Prunoiu Virgiliu Mihail, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic Bucuresti, a subliniat: „Ca si in celelalte comune din judetul Ilfov, conform dorintei Patriarhiei Romane, incercam sa ajutam femeile din comunitatile sarace si care nu au posibilitati materiale sa ajunga la examenul Babes-Papanicolau, le venim in intampinare, le examinam si in cel mai scurt timp, incercam sa le dam si rezultatele, speram cu vesti bune, adica, sa fie sanatoase. Este un examen util pentru ca, daca gasim probleme de sanatate la nivel genital, macar putem sa le tratam in faza incipienta cand tratamentul are succes chiar si 100%".

"Statisticile  referitoare la cancerul  de col uterin sunt mai mult decat ingrijoratoare, iar necunoasterea importantei  efectuarii periodice a   testului Babes-Papanicolau, salvator de vieti, face ca acest fapt sa fie si mai dureros. Este rolul nostru, al voluntarilor, ca impreuna cu medicii si cu preotii, sa fim alaturi de aceste femei, sa le sustinem sa isi depaseasca jena, teama , sa inteleaga importanta acestei investigatii si la randul lor sa mobilizeze si alte femei. Astfel,  impreuna putem invinge cancerul", a punctat farmacistul Sorina Aurica, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului. 

”Am vazut si astazi multe femei, unele care nu facusera testul Papanicolau niciodata in viata lor, cu toate ca aveau cate 4-5 copii acasa. Asteptam acum sa vedem rezultatele si in functie de acestea, sa urmeze masuri, daca gasim lucruri in neregula sau sa ramana in evidenta campaniei de preventie si pe viitor. Pana acum, la editiile anterioare ale campaniei, am avut destul de multe rezultate in neregula si acum, noi am venit in intimpinarea pacientelor pentru recoltari, dar le asteptam si pe dansele sa vina la noi, sa putem face mai mult pentru dumnealor", a mentionat Cristina Saptefrati, medic primar Ginecologie Oncologica.

Întotdeauna, evenimentele caritabile ale voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului sunt foarte bine organizate şi datorită implicarii preotilor parohi din cadrul comunităţilor unde se efectueaza deplasarea. 
Preotul Paroh Mihai Miron din Parohia Bobesti, unde s-a desfasurat aceasta ediție a campaniei de "Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin", a declarat: ”Le suntem recunoscatori voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, care nu sunt pentru prima data la noi in comuna. Astfel de actiuni au darul de a mobiliza pe de o parte oamenii si intotdeauna au o finalitate, sunt cazuri care sunt depistate. De exemplu, in trecut am avut cazuri de copii care au fost depistati cu probleme de sanatate si ajutati in urma desfasurarii campaniei Sanatate pentru Sate, organizata de aceeasi voluntari. In aceasta zi daca vor fi depistate cazuri cu probleme, le vom sprijinisa faca tot ceea ce trebuie facut pentru propria sanatate. Le suntem asadar recunoscatori voluntarilor, sunt niste oameni deosebiti.

Medicii specialisti implicati in campania de "Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin" au atras atentia ca este esential ca toate doamnele cu vârste cuprinse între 25 si 64 ani să efectueze periodic testul Babes-Papanicolau care permite diagnosticarea precoce a eventualelor leziuni canceroase și astfel să le fie salvată viața.

Cancerul de col uterin poate fi controlat si vindecat daca este depistat in faza incipienta, dar femeile nu se prezinta la timp la medic si lucrurile se agraveaza. Conform analizei Institutului National de Sanatate Publica, in Romania incidenta cancerului de col uterin este cea mai mare din Uniunea Europeana. 

Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. Cancerul colului uterin este cea mai frecventă neoplazie a tractului genital la femei și a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar. În România sunt diagnosticate anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice. Anual, în lume, se diagnostichează aproximativ 500.000 noi cazuri de cancer cervical (col uterin).
Prin programul de screening pentru cancerul de col uterin, se caută depistarea unor leziuni precursoare (ce se pot îndeparta înainte de apariția cancerului) sau a unui cancer în stadiu precoce, care este mai ușor de tratat.

Programele populaționale de screening, desfășurate o dată la 3 sau la 5 ani, pot reduce incidența acestei boli cu 80%. Factorii de risc pentru apariția neoplasmului de col uterin sunt următorii: infecția HPV (virusul Papilloma uman); infecția cu virusul herpes Hominis tip 2 (HSV 2); infecția HIV/SIDA; debut precoce al vieții sexuale; igiena deficitară;
sarcini multiple; anticoncepționale orale și promiscuitate sexuală.
NU sunt eligibile pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau femeile care prezintă absență congenitală a colului uterin, histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, femei cu diagnostic de neoplasm col uterin sau alte forme de cancer genital; 
Testul Babeș-Papanicolau presupune o recoltare de secreție vaginală care se va examina la microscop. Este o investigație absolut NEDUREROASĂ!
Pentru prezentarea pacientelor la cabinetele unde se efectuează gratuit testul Babeș-Papanicolau este suficent să prezinte doar buletinul, fără trimitere de la mediciul de familie.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

 

Localizare: 

Geolocation is 44.38976419999999, 26.233500899999967