Publicat: 22 Aprilie, 2018 - 15:00
Share

A cincea ediție a campaniei de "Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin", derulată de către Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" și Patriarhia Română, a avut loc, sâmbătă, în orașul Bragadiru. Zeci de paciente cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani au fost exameninate gratuit de către specialiști, fiind supuse testului Babeș-Papanicolau.

"Iata, o noua activitate a campaniei de "Prevenire si Depistare a Cancerului de Col Uterin" este desfasurata, aici, in orasul Bragadiru. Este a cincea activitate desfasurata pana, acum. Am primit si un raport de activitate de la Institutul Oncologic pentru primele doua locatii, unde am avut 85 de paciente, 30 dintre acestea au fost depistate cu probleme de sanatate si au fost directionate catre unitatile sanitare. Foarte importanta implicarea Bisericii Ortodoxe Romane, pe langa faptul ca se ocupa de partea duhovniceasca, se implica foarte mult si in rezolvarea problemelor de sanatate cu care se confrunta comunitatile din mediul rural, ma refer la aceasta campanie care, in special, se adreseaza femeilor care ajung foarte greu la o unitate spitaliceasca din oras, persoanelor cu venituri foarte mici si care nu se pot deplasa", a declarat Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului.

În acelaşi context, dr Prunoiu Virgiliu Mihail, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic Bucuresti, a subliniat: "In primul rand, dati-mi voie sa multumesc voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, Parintelui Ciprian Gradinaru, cu ajutorul dansilor am reusit sa venim de aceasta data si in orasul Bragadiru. Prin mobilizarea preotilor de aici reusim sa ajungem la femeile care pot beneficia de screening, de control gratuit. De ce este important testul Babes-Papanicolau? In primul rand, descoperim la femei cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani leziuni incipiente, moment in care putem stabili un diagnostic sau pot fi rechemate pentru monitorizare, eventual peste 3 sau 5 ani de zile".

Doamnele din orașul Bragadiru s-au dovedit a fi receptive la invitaţia lansată de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului de a se prezenta la examinări şi au fost încântate să descopere că prelevarea probelor biologice aferentă testului Babeș-Papanicolau este nedurerosă şi că personalul medical este unul binevoitor.

"M-am bucurat, sincer, din tot sufletul, ca se face asa ceva, am mai anuntat prietenele, pe cine cunosc, sa vina cu cea mai mare incredere, pentru ca sa faci gratuit testul este foarte important. Preventia este esentiala, ca daca stai asa ani de zile si nu faci niciun control, se pot intampla asa de multe probleme de sanatate si te intrebi, oare, de ce nu am facut, atunci, cand a trebuit, macar un control", a spus una dintre pacientele examinate.

"Este datator de speranta faptul ca mesajul acestei campanii, acela de constientizare a ceea ce inseamna cancerul de col uterin si importanta testului Babes-Papanicolau in prevenirea sa, a impactat femeile de aici, din Bragadiru si ca, desi, usor in disconfort initial, dupa examinare, ieseau zambitoare din cabinet si chiar mobilizau si alte femei. Aceasta dorinta de informare, de comunicare, a mesajului si mai ales de solidaritate umana a acestor femei, precum si a celorlalte beneficiare ale editiilor anterioare, ne intareste credinta ca, uniti, medici, preoti, voluntari, impreuna putem invinge cancerul", a punctat farmacistul Sorina Aurica, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului. 

Întotdeauna, evenimentele caritabile ale voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului sunt foarte bine organizate şi datorită implicarii preotilor parohi din cadrul comunităţilor unde se efectueaza deplasarea. 
Preotul Gheorghe Gheran, care a sustinut aceasta ediție a campaniei de "Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin", a declarat: " Aceasta actiune este binevenita si multumim pe aceasta cale Preafericitului Părinte Daniel si voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, mai ales ca ei au venit la noi si cu alte campanii, cum ar fi “Sanatate pentru sate”. Este foarte importanta campania de "Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin" pentru ca Biserica trebuie sa se implice mai mult pentru ajutorarea femeilor, femeile ca mame, ca sotii, ca si tinere au nevoie de sanatatea aceasta trupeasca, noi ne ocupam de partea spirituala, dar este necesara si partea aceasta, a trupului".

Medicii specialisti implicati in campania de "Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin" au atras atentia ca este esential ca toate doamnele cu vârste cuprinse între 25 si 64 ani să efectueze periodic testul Babes-Papanicolau care permite diagnosticarea precoce a eventualelor leziuni canceroase și astfel să le fie salvată viața.

Cancerul de col uterin poate fi controlat si vindecat daca este depistat in faza incipienta, dar femeile nu se prezinta, la timp, la medic si lucrurile se agraveaza. Conform analizei Institutului National de Sanatate Publica, in Romania incidenta cancerului de col uterin este cea mai mare din Uniunea Europeana. 

Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. Cancerul colului uterin este cea mai frecventă neoplazie a tractului genital la femei și a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar. În România sunt diagnosticate anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice. Anual, în lume, se diagnostichează aproximativ 500.000 noi cazuri de cancer cervical (col uterin).
Prin programul de screening pentru cancerul de col uterin, se caută depistarea unor leziuni precursoare (ce se pot îndeparta înainte de apariția cancerului) sau a unui cancer în stadiu precoce, care este mai ușor de tratat.

Programele populaționale de screening, desfășurate o dată la 3 sau la 5 ani, pot reduce incidența acestei boli cu 80%. Factorii de risc pentru apariția neoplasmului de col uterin sunt următorii: infecția HPV (virusul Papilloma uman); infecția cu virusul herpes Hominis tip 2 (HSV 2); infecția HIV/SIDA; debut precoce al vieții sexuale; igiena deficitară;
sarcini multiple; anticoncepționale orale și promiscuitate sexuală.
NU sunt eligibile pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau femeile care prezintă absență congenitală a colului uterin, histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, femei cu diagnostic de neoplasm col uterin sau alte forme de cancer genital; 
Testul Babeș-Papanicolau presupune o recoltare de secreție vaginală care se va examina la microscop. Este o investigație absolut NEDUREROASĂ!
Pentru prezentarea pacientelor la cabinetele unde se efectuează gratuit testul Babeș-Papanicolau este suficent să prezinte doar buletinul, fără trimitere de la mediciul de familie.

Urmatoarea editie a campaniei de "Prevenire si Depistare a Cancerului de Col Uterin" va avea loc in comuna Moara Vlasiei, din judetul Ilfov. Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

 

Localizare: 

Geolocation is 44.3815998, 25.99568529999999