Publicat: 3 Iulie, 2020 - 09:15
Share

Sâmbătă şi duminică, 4 -5 iulie are loc Dâmboviţa Delivery, o acţiune de recuperare a spaţiului public pe Dâmboviţa, în zona Industriei Bumbacului şi la Biblioteca Naţională României.

Cum 2020 este un an atipic şi cum, mai ales în contextul pandemiei Covid-19, oamenii au nevoie de un spaţiu public atractiv şi prietenos, în care să îşi poată petrece timpul liber, bucurându-se de natură, de faună şi floră, de comunitate. Pentru Bucureşti, un astfel de spaţiu îl poate reprezenta râul Dâmboviţa, al cărui potenţial este, în prezent, departe de a fi cu adevărat explorat. De aceea proiectul propune realizarea unei vizite în cartier, pe apă, pe uscat, dar şi în mediul online.

Sâmbătă şi duminică, între 17:00 şi 20:00, iubitorii de sport pe apă sunt invitaţi la o plimbare cu canotca şi caiacul*, la Biblioteca Naţională (Bulevardul Unirii 22) şi la Industria Bumbacului (Splaiul Unirii 160). Cei care au acasă un caiac, o canoe, o placă sau o pluta sunt aşteptaţi cu ele pe Dâmboviţa, pentru a experimenta oraşul dintr-o perspectivă unică, de la nivelul apei. Sâmbătă, de la ora 19:00, are loc prezentarea intervenţiei artistice de pe faţada Industriei, operă realizată de Irina Mocanu şi Another Outsider, şi a grădinii centrului comunitar La Firul Ierbii, de care comunitatea din zonă şi nu numai se vor bucura de acum înainte.

Online, doritorii vor putea fi alături de artiştii ce vor realiza intervenţia artistică pe faţada Industriei Bumbacului. Duminică de la ora 12:00 are loc, tot online, dezbaterea despre Rolul râului în oraş iniţiată de platforma #DâmboviţaSmartRiver în contextul Concursului Internaţional de Soluţii "Reabilitarea şi Reactivarea Splaiului Unirii în zona Mărăşeşti - Timpuri Noi - Mihai Bravu - RECLAIMING THE RIVER".

Detalii despre eveniment sunt disponibile aici https://web.facebook.com/events/670629727127820/?_rdc=1&_rdr

Prin activităţile derulate, proiectul doreşte transformarea Dâmboviţei într-un spaţiu public vibrant, o diagonală verde a Bucureştiului care lasă în trecut imaginea râului prezentat doar ca o diagonală de trafic a anilor '80. Propune un exerciţiu în care să ne gândim la Dâmboviţa ca la o oază de verdeaţă şi nu ca la un canal, în care spaţiile verzi şi zonele de apă pot fi unite într-un sistem de infrastructură verde.

Dâmboviţa Delivery - teaser este organizat de către Wolfhouse Productions, Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, AMAis şi Studio Fluid, cu sprijinul partenerilor din Industria Bumbacului: comunitatea Nod makerspace, centrul comunitar La Firul Ierbii, Sunrise HUB, DESCHIS Gastrobar şi SupAcademy Romania. De asemenea, iniţiativa se ţese şi în contextul proiectului #DâmboviţaSmartRiver, lansat în 2015 de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23.

Dâmboviţa Delivery - teaser face parte din Street Delivery 2020 - ReSoluţii pentru oraş, co-finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România prin Timbrul de Arhitectură. Urban Monkey se alătură iniţiativei Street Delivery 2020 - ReSoluţii pentru oraş de a susţine optimiştii care pun în mişcare comunităţile creative ale oraşului şi crede în cei care au curajul să schimbe lumea, începând cu propriul cartier.

*Pentru plimbarea pe apă, se impune respectarea tuturor regulilor de distanţare socială, precum purtarea de măşti, păstrarea distanţei obligatorii. Spaţiul de acces la apă va fi delimitat şi nu vor intra grupuri mai mari de 4 persoane.
 

Tag-uri Institutii: