Publicat: 15 Iunie, 2012 - 13:08

În acest week-end, sub coordonarea direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., peste 3.000 de poliţişti rutieri vor desfăşura, la nivel naţional, acţiuni pentru prevenirea şi combaterea faptelor care pun în pericol siguranţa pietonilor.

În perioada 15 – 17 iunie a.c., în intervalele orare 9.00 - 13.00 şi 18.00 - 21.00, sub directa coordonare a Direcţiei Rutiere – I.G.P.R., 3.174 de poliţişti rutieri vor desfăşura acţiuni punctuale pentru combaterea indisciplinei conducătorilor auto în ceea ce priveşte acordarea priorităţii de trecere pietonilor, angajaţi în traversare regulamentar prin loc corespunzător şi respectiv, a indisciplinei pietonilor angajaţi în traversare prin loc nepermis, în zonele cunoscute ca sensibile şi în care au fost înregistrate evenimente rutiere pe acest fond.

În cadrul acţiunilor care urmează a fi desfăşurate, pentru constatarea abaterilor de la normele rutiere privind acordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversare regulamentar prin loc corespunzător, se vor utiliza 372 autospeciale ale unităţilor de poliţie rutieră prevăzute cu echipamente video de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.

La nivel naţional, în perioada 1 ianuarie – 14 iunie a.c., au fost înregistrate 306 accidente grave de circulaţie în care au fost implicaţi pietoni, fie din cauza nerespectării priorităţii acestora de trecere, fie din cauza traversării prin loc nepermis, în urma cărora au decedat 27 persoane iar 287 au fost rănite grav.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se constată scăderi la toţi indicatorii statistici (- 41 accidente grave, - 7 morţi şi - 33 de răniţi grav  în urma accidentelor înregistrate).

Tot în urma analizei efectuate, a fost relevat faptul că în aceeaşi perioadă de timp, respectiv 1 ianuarie – 14 iunie a.c., comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul traversării neregulamentare a pietonilor s-au produs produs 627 accidente (+17), soldate cu decesul a 124 persoane (-3) şi rănirea gravă a altor 506 (+17).

În vederea menţinerii unui climat de siguranţă rutieră pe drumurile publice din toată ţara a fost luată măsură intensificării controalelor pe majoritatea drumurilor naţionale cu trafic rutier intens, în special, în zonele trecerilor de pietoni şi în zonele în care pietonii traversează neregulamentar în mod frecvent, astfel punându-şi viaţa într-un real pericol.