27 septembrie 2022

Acţiuni pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe A1

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În cursul zilei de 9 august a.c., în intervalul orar 14,00 – 17,30, pe ambele direcţii ale segmentului de autostradă A1 cuprins între km. 254 (mun. Sibiu) şi km. 289 (Miercurea Sibiului) poliţiştii Biroului de Poliţie Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva au desfăşurat o amplă acţiune de prevenire a producerii de accidente rutiere pe fondul vitezei excesive sau neadaptate.

Acţiunea poliţiştilor s-a înscris în calendarul proiectului Educaţie rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanţilor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, proiect implementat la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Atenţia poliţiştilor rutieri s-a îndreptat spre conştientizarea conducătorilor auto cu privire la importanţa respectării prevederilor legale referitoare la regimul de viteză pe autostrăzi şi nu numai, în acelaşi timp fiind evidenţiate rolul purtării centurii de siguranţă, dar şi consecinţele opririlor nejustificate pe banda de urgenţă şi nerespectării timpilor de odihnă. Conducătorilor auto şi pasagerilor le-au fost înmânate pliante cu sfaturi privind siguranţa rutieră, iar acolo unde a fost cazul, pliantul a fost însoţit de un proces verbal de constatare a contravenţiei.

95 de autovehicule au fost verificate pe parcursul acţiunii, în total fiind aplicate 61 de sancţiuni contravenţionale. A fost constatată o infracţiune la regimul rutier, au fost reţinute două permise de conducere şi au fost retrase două certificate de înmatriculare şi un set de plăcuţe cu număr de înmatriculare.

Cele mai multe sancţiuni contravenţionale, 37, au fost aplicate şoferilor înregistraţi de dispozitivele radar circulând cu viteză peste limita legală. Cea mai mare viteză înregistrată pe parcursul acţiunii a fost de 173 de km/h, fiind vorba despre un conducător auto în vârstă de 47 de ani, cetăţean străin, aflat la volanul unui autoturism condus pe direcţia Sibiu – Deva. Bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.305 lei şi aplicarea a 6 puncte de penalizare.

Patru conducători auto au fost sancţionaţi contravenţional pentru oprire nejustificată pe banda de urgenţă, cinci şoferi au fost depistaţi circulând fără a purta centura de siguranţă, alte sancţiuni fiind aplicate fie pentru conducerea unor vehicule care prezentau defecţiuni tehnice, fie pentru conducerea unor vehicule având termenul ITP expirat, fie pentru nerespectarea timpilor de odihnă.

În jurul orei 14,30, poliţiştii au oprit un autoturism condus pe direcţia Sibiu – Deva cu viteza de 150 km/h de către un sibian în vârstă de 26 de ani.

Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a constatat că dreptul sibianului de a conduce autovehicule pe drumurile publice este suspendat.

Astfel, pe numele şoferului s-a deschis un dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile articolului 335 aliniatul 2 din Codul Penal.

Poliţiştii rutieri din cadrul Biroului de Poliţie Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva continuă acţiunile specifice în scopul conştientizării participanţilor la trafic asupra importanţei respectării normelor rutiere şi creşterii gradului de siguranţă.

Sursa foto Pixabay