28 mai 2022

Acțiunile coercitive unilaterale ale SUA duc la crize umanitare, susține adjunctul ambasadorul Iranului la ONU

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Adjunctul Reprezentantului Permanent al Iranului la Națiunile Unite spune că „constrângerea unilaterală, inumană și ilegală a Iranului este nu numai unul dintre principalele obstacole în calea eforturilor umanitare internaționale, dar consideră și că astfel de acțiuni ar putea duce la crize umanitare in lume”.

Zahra Ershadi, Reprezentant adjunct al Iranului la Organizația Națiunilor Unite, la o întâlnire desfășurată la sediul ONU din New York pentru a consolida coordonarea ajutorului umanitar și ajutorului în caz de dezastre (inclusiv ajutor economic) de către Națiunile Unite, a semnalat ca țara sa condamnă ferm constrângerea unilaterală a unor țări ca pârghie politică, în special în timpul epidemiei de Corona”.

„Chiar și în timpul izbucnirii infamului virus Corona, Statele Unite ale Americii au vizat cetățeni iranieni nevinovați prin acțiunile lor coercitive unilaterale, ilegale și inumane și prin înghețarea activelor Republicii Islamice Iran în străinătate, bănci, bunuri esențiale pentru vaccinuri și alte nevoi umanitare”, susține diplomatul.

Ershadi a adăugat: „Natura și domeniul de aplicare a problemelor umanitare au suferit schimbări semnificative, deoarece această problemă a căpătat noi dimensiuni în ultimele decenii”. Drept urmare, comunitatea internațională se confruntă cu provocări tot mai mari în abordarea unor astfel de urgențe.

În opinia Teheranului,  „urgența umanitară apare și în urma escaladării conflictelor armate și a țintirii civililor nevinovați”, iar aceasta tara a atras  atenția audienței asupra poziției Secretarului General al Națiunilor Unite cu privire la creșterea nevoilor umanitare în 2020 din cauza conflictului, schimbărilor climatice și a epidemiei de corona”.

De asemenea,  „in acest sens, orice criză sau urgență umanitară, în special cele care au fost create în mod deliberat sub masca unor scopuri pur politice, nu ar trebui să conducă la intervenția străină sub pretextul principiului răspunderii de protecție”.

„Există multe crize umanitare în întreaga lume care necesită atenția imediată a comunității internaționale”, a spus diplomatul. Având în vedere situația actuală din Afganistan, odată cu apropierea iernii și deteriorarea continuă a situației poporului acestei țări, furnizarea în timp util a ajutorului umanitar și eliberarea bunurilor înghețate ale Afganistanului, necesare pentru a relansa economia și a salva vieți, nu ar trebui să să fie supus unor decizii politice sau să fie supus unei acțiuni specifice.

În legătură cu Palestina, în special cu fâșia asediată din Gaza, Republica Islamică Iran a ținut ca, și cu aceasta ocazie, să-și exprime profunda îngrijorare față de obstacolele existente concepute de regimul de ocupație în teritoriile palestiniene pentru a împiedica accesul la ajutorul umanitar.

sursa foto: technologysalon.org
Ciprian Pop