24 ianuarie 2022

Activiștii pentru drepturile omului cer autorităților kazahe să anuleze ordinul de a trage pentru a ucide

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Activiștii pentru drepturile omului cer autorităților kazahe să anuleze ordinul de a trage pentru a ucide
Acest ordin contravine obligațiilor legale internaționale ale republicii de a respecta și proteja dreptul la viață, notează organizația Human Rights Watch.

Human Rights Watch, cu sediul în New York, a emis vineri o declarație în care a numit ordinul armatei kazahe de a traga pentru a ucide drept ilegitim. După punctul ei de vedere, o astfel de decizie contravine obligațiilor legale internaționale ale țării.

„[Autoritățile] Kazahstanului ar trebui să revoce imediat ordinul dat forțelor de securitate de a trage pentru a ucide și fără avertisment. Ordinul contrazice obligațiile legale internaționale ale Kazahstanului de a respecta și proteja dreptul la viață”, a declarat organizația pentru drepturile omului într-un comunicat .

În plus, activiștii pentru drepturile omului insistă asupra respectării drepturilor celor deținuți în timpul revoltelor. „Autoritățile [kazahe] trebuie să se asigure că toți deținuții din ultimele zile au toate drepturile procedurale [lor], inclusiv accesul la un avocat la alegerea lor”, a spus Human Rights Watch.

foto: Radio Chișinău
Ciprian Pop