6 decembrie 2021

Activitate cu specific gastronomic dedicată sărbătorilor pascale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează în perioada 3-4 mai, a doua şi a a treia zi de Paşte, prima ediţie a evenimentului „Gusturile Paştelui”. Este vorba despre o activitate cu specific gastronomic dedicată sărbătorilor pascale.

„Gusturile Paştelui” va avea loc la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în ambele zile mai sus menţionate, începând cu ora 12.

„În a doua şi a treia zi de Paşti, 3 şi 4 mai, vă aşteptăm în Muzeul în aer liber, la Târgul de ţară, unde pregătim ateliere culinare începând cu miezul zilei: luni vom prepara ciorba de miel cu măcriş şi tocană de miel, iar marţi tocană de miel alături de pâine coaptă pe vatra cuptorului. Tradiţia ne spune că în dimineaţa de Paşti, se gusta şi drob, alături de pâine şi ceapă verde, iar gospodina punea la foc celelalte preparate specifice sărbătorii făcute toate din miel, simbol al sacrificiului Mielului lui Dumnezeu: ciorba acră, cu mai multă albitură, în care se punea la sfârşit măcriş pentru acrire şi oţet de la tarhon, alături de frunze de leuştean şi pătrunjel; tocăniţa de miel, servită imediat ce era gata preparată, alături de mămăligă aburindă. Ţăranii din satele de munte ale Sibiului spun că savoarea inconfundabilă a ciorbei de miel este de dată de ingredientul minune, măcrişul acrişor, cules, din munte, de la aer curat. Preparatul dulce al sărbătorilor mari a fost şi încă este cozonacul cu nucă, cu mac sau cu stafide; alături de acesta se aflau hencleşele sau pasca cu smântână dulce şi ouă.”, a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului

Bucătarii – gospodari din Mărginimea Sibiului – vor pregăti preparate tradiţionale după următorul program:

– luni, 3 mai 2021 – ciorbă de miel; bonus – ouă roşii, tocăniţă de miel;

– marţi, 4 mai: tocăniţă de miel, ouă roşii şi pâine de casă la cuptor;

Bucatele pot fi degustate începând cu ora 12. 00 până la epuizarea lor.

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorităţi pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

INFO TEXT: Lucian Robu, director Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu