13 august 2022

Activitatea centrului de evaluare medicală a pacienţilor cu COVID-19 de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia a fost reluată

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Activitatea centrului de evaluare medicală, organizat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, a fost reluată, având în vedere creşterea numărului de cazuri de COVID-19 pe teritoriul judeţului Alba.

Centrul este dedicat evaluării medicale a pacienţilor depistaţi pozitivi şi care se tratează la domiciliu, sub observaţia medicilor de familie, în contextul în care formele de boală prezentate nu necesită prezentare la Unitatea de Primiri Urgenţe/internare în spital.

Pentru a veni în sprijinul pacienţilor şi aparţinătorilor, răspundem celor mai uzuale întrebări:

CUM POT SĂ MĂ PROGRAMEZ PENTRU EVALUAREA PACIENTULUI DIAGNOSTICAT CU COVID-19?

* În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia am organizat Centrul de evaluare a pacienţilor adulţi diagnosticaţi cu COVID-19, pe strada Crişanei, nr 1A (sediul Dispensarului TBC). Evaluarea se realizează în regim de spitalizare de zi. Programarea pentru evaluare se poate face de luni până vineri, în intervalul 10:00-12:00 la numărul de telefon: 0762471617.

CÂND ESTE NECESARĂ EVALUAREA PACIENTULUI DIAGNOSTICAT CU COVID-19?

* În cazul în care sunteţi diagnosticat cu COVID-19 în urma unui test efectuat în cadrul unei unităţi medicale (medic de familie, laborator, spital) şi prezentaţi o formă simptomatică a bolii sau vă cunoaşteţi cu boli asociate, consultaţi-vă cu medicul de familie privind necesitatea de a vă programa pentru evaluare. Dacă medicul dumneavoastră de familie consideră că este necesar să faceţi evaluarea, este bine să vă programaţi încă din primele zile. În perioadele cu o incidenţă crescută a cazurilor de COVID-19, când pot fi foarte mulţi pacienţi care se adresează serviciului nostru, uneori durează până când reuşim să vă programăm. Vom face tot posibilul pentru a vă programa cât mai repede. Dacă totuşi simţiţi că starea dumneavoastră de sănătate se agravează, apelaţi 112 pentru a vă trimite un echipaj de ambulanţă în vederea prezentării în cel mai apropiat serviciu UPU/CPU.

UNDE SE FACE EVALUAREA PACIENTULUI DIAGNOSTICAT CU COVID-19 ŞI CUM MĂ POT DEPLASA PANĂ ACOLO?

* Evaluarea pacientului diagnosticat cu COVID-19 se realizează în cadrul Centrului de evaluare a pacienţilor adulţi diagnosticaţi cu COVID-19, la sediul Dispensarului TBC din Alba Iulia (Strada Crişanei, nr. 1A), de luni până vineri, în intervalul 12:00-14:00, sâmbăta, în intervalul 10:00-14:00, respectiv duminica în intervalul 10:00-12:00.

* În momentul programării veţi fi întrebat privind modalitatea de transport. Deplasarea la Dispensarul TBC se poate efectua cu maşina personală sau dacă nu aveţi această posibilitate, se poate solicita ambulanţa. DEPLASAREA SE VA EFECTUA NUMAI LA DISPENSARUL TBC UNDE SUNTEŢI PROGRAMAT PENTRU EVALUARE.

CE PRESUPUNE EVALUAREA PACIENTULUI DIAGNOSTICAT CU COVID-19?

* Evaluarea pacientului diagnosticat cu COVID-19 se realizează prin spitalizare de zi şi constă în:

– analize de sânge pentru a evalua impactul pe care îl are virusul asupra organismului: analize de sânge (hemoleucogramă, teste biochimice, teste de coagulare, teste de inflamaţie),

– electrocardiogramă;

– măsurare tensiune arterială, puls, temperatura corporală;

– pulsoximetrie;

– radiografie pulmonară, pentru a identifica o posibilă afectare a plămânilor.

CÂND VOI PRIMI REZULTATELE EVALUĂRII?

* În urma evaluării, pe baza primelor rezultate, veţi avea o discuţie cu medicul nostru pentru a vi se comunica rezultatele preliminarii în cursul aceleaşi zile;

* Laboratoarele noastre lucrează 24/7, aşa că vom avea rezultatele analizelor dumneavoastră, complete, până cel târziu a doua zi, când va fi trimis prin email medicului de familie, biletul de externare ce va conţine rezultatele şi recomandările medicale în urma evaluării.

ESTE NECESARĂ INTERNAREA ÎN SPITAL?

* Internarea într-un spital COVID nu este obligatorie, însă, în funcţie de simptomele prezentate şi de starea dumneavoastră de sănătate, medicul de specialitate sau medicul de familie vă poate recomanda internarea. Ţineţi legătura cu medicul dumneavoastră de familie şi respectaţi recomandările acestuia. Internarea în spital este recomandată în situaţia formelor medii sau severe ale bolii (cu afectarea pulmonară-pneumonie) care, deşi nu sunt atât de frecvente, pot să conducă la agravarea bruscă a stării de sănătate sau în situaţia în care pacientul are boli asociate, ce pot constitui factori de risc privind deprecierea stării de sănătate. În aceste situaţii internarea este necesară pentru a primi tratamentul corespunzător şi pentru a vă putea urmări pas cu pas evoluţia.
Comunicat de presă – Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Sursa foto Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia