30 ianuarie 2023

Activități și recomandări pentru siguranța copiilor în vacanța de iarnă

Rear view of large group of students raising their arms to answer the question on a class at elementary school.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava continuă seria activităţilor de informare pentru prevenirea infracţiunilor specifice sărbătorilor de iarnă, în cadrul Campaniei „Sărbători în siguranţă”. În acest sens, IPJ Suceava a antrenat efective ale poliţiei rutiere, ale Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii precum şi ale Biroului de Siguranţă Şcolară în vederea informării şi conştientizării minorilor dar şi părinţilor cu privire la măsurile de siguranţă personală, dar şi cu privire problematica implicării în accidente rutiere.

În activităţile derulate zilnic în perioada 27 – 30 decembrie 2022 în zonele comerciale, în mediul stradal sau cu prilejul organizării unor evenimente publice, peste 1000 de persoane (adulţi şi minori) au fost informate de către poliţiştii suceveni cu privire la situaţiile ce pot genera riscuri specifice şi modalităţi de prevenire a acestora.

Un capitol aparte l-a constituit informarea cetăţenilor cu privire la pericolele asociate reţelelor de socializare şi mediului on-line. Cetăţenii au fost sfătuiţi să manifeste:

– Atenţie la mesajele tematice primite în această perioadă plină cu promoţii şi reduceri „de nerefuzat”
– Analizaţi cu atenţie linkurile primite înainte de a le scana, scanaţile cu programe de securitate
– Antrenaţi-vă pentru a identifica cele mai pregnante ameninţări din mediul online pe https://sigurantaonline.ro/
– Evitaţi furnizarea de date personale sau financiare pe site-uri de cumpărături online nesigure sau necunoscute
– Evitaţi operarea unor tranzacţii financiare atunci când sunteţi conectat pe reţele de wi-fi publice sau nesecurizate
– Dacă primiţi felicitări digitale este recomandat să confirmaţi primirea acestora către expeditor. În cazul în care nu a fost trimisă de acesta, nu deschideţi fişierul cu pricina
– În cazul în care plecaţi în concediu, reţineţi faptul că publicarea informaţiilor de localizare pe social media poate fi utilizată de infractori pentru a vă face o „vizită” ştiind că nu sunteţi acasă.

Pentru a creşte siguranţa copiilor, poliţiştii suceveni au recomandat părinţilor să aibă un dialog permanent cu minorii şi să cunoască locaţiile în care aceştia se deplasează. Este bine să le reamintiţi copiilor să nu se lase niciodată invitaţi de necunoscuţi într-un loc, la o petrecere sau la o plimbare cu maşina. Totodată, poliţiştii i-au îndrumat pe părinţi să sesizeze din timp autorităţilor sau specialiştilor orice problemă comportamentală a copiilor, de multe ori primele semne ale consumului de alcool sau droguri fiind ignorate sau chiar tolerate în unele cazuri, fapt ce poate duce la ruinarea unor destine.

POLIŢIŞTII SUCEVENI DORESC TUTUROR COPIILOR VACANŢĂ DE IARNĂ ÎN SIGURANŢĂ!

Sursa foto Pixabay